Pet dejstev o oljčnem olju, zaradi katerih ga boste imeli še raje

Magazin 29. Dec 202410:31 2 komentarja
Olivno olje
Foto: PROFIMEDIA

Olivno olje velja za zlato Sredozemlja. To je pet dejstev, zaradi katerih ga boste še raje uporabljali.

V Sredozemlju oljke gojimo že od osmega tisočletja pred našim štetjem. Grčasto drevo velja za zelo trdoživo, saj obrodi tudi v najbolj zahtevnih pogojih.

Nekateri pravijo, da je oljka kot mati: ne potrebuje ne nege, niti ljubezni, a vedno poskrbi za sadove. Ena oljka v letu obrodi približno 25 kilogramov plodov, kar je dovolj za približno tri litre oljčnega olja.

To se zaradi svojega okusa in blagodejnega delovanja že od nekdaj uporablja tako v kuhinji kot medicini. Hipokrat ga je povezoval z zdravljenjem kar 60 bolezni. Mediteranska kuhinja, ki temelji na oljčnem olju, velja za eno najbolj zdravih in najokusnejših na svetu, piše portal Pun kufer.

Preberite si pet dejstev, zaradi katerih boste oljčno olje zagotovo še bolj cenili.

V resnici ne gre za olje, ampak sok

Ste vedeli, da je oljka sadež? In zato je olje v resnici – sadni sok. Pravzaprav ga pridobivajo na enak način kot druge sadne sokove, le da plodove oljke najprej zdrobijo in jih nato iztisnejo.

Okus, barvo in aromo olja navadno določata čas obiranja in podnebje. Za kakovost pa je ključnega pomena, da se oljke iztisnejo na dan obiranja. Dejstvo je, da manj časa, kot oljka preživi med drevesom in stiskalnico, boljše bo olje.

mediteranska dieta
Foto: PROFIMEDIA

Izraz ekstradeviško ni pretiravanje

Poznamo več vrst oljčnega olja, najpogostejši sta deviško in ekstradeviško. Obe vrsti se pridobivata zgolj z mehanskimi metodami in hladnim stiskanjem.

S hladnim stiskanjem najbolje ohranimo dragocene lastnosti olja. Ekstra deviško oljčno olje je tisto, pridobljeno s prvim stiskanjem oljk. Z

a ekstradeviško oljčno olje tudi velja, da nima napak glede čistosti. To pomeni, da 100 gramov olja vsebuje 0,8 grama oleinske kisline.

Prijatelj v kuhinji

Mediteranske kuhinje ni, če ni oljčnega olja, ki je tudi najstarejše olje v kulinariki. A ne navdušuje le zaradi gastronomskih lastnosti pač pa tudi prehranskih. Zaradi že omenjene oleinske kisline je olivno olje lahko prebavljivo – tudi za majhne otroke, saj je njegova maščobno-kislinska sestava podobna materinemu mleku.

Oljčno olje je bogato s klorofilom in karotenoidi, ki so naravni antioksidanti, hkrati pa preprečujejo, da bi olje žarko. Čeprav olja, bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, niso primerna za cvrtje, je olivno olje izjema, saj je zaradi mononasičene oleinske maščobne kisline in visoke koncentracije fenolnih sestavin stabilno tudi na vročini.

Zdravo za srce in ožilje

Oleinska kislina, antioksidanti in vitamini v oljčnem olju prav tako blagodejno vpliva na številne zdravstvene težave. Že tisočletja je oljčno olje osnovna sestavina ljudske medicine, novejše znanstvene raziskave pa so samo še potrdile njegovo učinkovitost.

Olivno olje
Foto: PROFIMEDIA

Olje med drugim znižuje krvni tlak, ohranja dober in uravnava slab holesterol, odličen je za zdravje srca in ožilja. Dobro vpliva tudi na delovanje prebavnega sistema, zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen, dokazano pa je, da spojina oleokantal, ki oljčnemu olju daje značilen grenak okus, deluje kot naravno protivnetno sredstvo.

Upočasnjuje staranje

Oljčno olje je tudi odličen lepotni eliksir – kot takega so ga uporabljali še v Egiptu in stari Grčiji. Odličen je tako za nego kože kot las, danes ga pogosto najdemo v različnih kozmetičnih pripravkih.

Ker je oljčno olje bogato z vitamini A, D, K in E učinkovito upočasnjuje staranje kože.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje