Pet stvari v kuhinji, ki bi jih verjetno že morali zamenjati

author
N1
08. nov 2023. 21:31
kuhinja
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Da bo vaša kuhinja ne samo čista, temveč tudi zdrava, jo je treba redno čistiti, nekatere stvari pa tudi menjati pogosteje, kot to počnete sedaj.

Tudi če svojo kuhinjo redno čistite, se lahko bakterije kopičijo tam, kjer to najmanj pričakujete. Teh pet stvari je torej pametno redno zamenjati z novimi:

1. Gobice


Kako pogosto menjate gobice? Čeprav vam pomagajo pri čiščenju, lahko tudi širijo mikrobe. Zaradi svoje luknjičaste strukture in pogostega stika z umazanijo so namreč nagnjene k rasti bakterij. Menjati bi jih tako morali najmanj vsaka dva tedna, še bolj priporočljivo pa vsak teden.

2. Deske za rezanje


Surovo meso, zelenjava, kruh in druga živila običajno v nekem trenutku končajo na deski za rezanje. Noži, ki jih uporabljate, na deski naredijo ureznine in brazde, ki postanejo gojišče bakterij. Pravilo je, da jih zamenjamo vsaj enkrat na leto.

3. Posode za led


Ste opazili, da ima vaš led nekoliko čuden okus? Vonji iz zamrzovalnika se absorbirajo v posode in prenesejo na led, kar lahko vpliva na okus ledu.

4. Leseni pribor


Lesene žlice in druge posode so bolj porozne kot tiste iz drugih materialov, zato jih je pomembno zamenjati, če popokajo ali zadržijo močne vonjave in madeže, ki jih ni mogoče odstraniti.

5. Aparati za kavo


Mnogi svojega kavnega aparata ne čistijo tako pogosto, kot to od njih zahtevajo navodila. A potem je mogoče, da je v vaši mleti kavi še kaj drugega. V rezervoarju za vodo se lahko kopičijo kalcij, plesen in kvasovke. Poleg zunanjosti aparata torej ne gre zanemariti tudi čiščenja zbiralnika za vodo.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih