Pet živil, ki jih verjetno shranjujete narobe: to popravite in prihranili boste

Magazin 18. Dec 202404:45 0 komentarjev
Ženska gleda v hladilnik
Foto: PROFIMEDIA

Se vam zdi, da se nekatera živila pokvarijo hitreje, kot ste pričakovali? Mogoče jih napačno shranjujete. To lahko popravite.

Nekatera živila se hitro pokvarijo, a morda jim s pravilnim shranjevanjem lahko podaljšate užitnost.

Shranjevanje mleka v vratih hladilnika

Če mislite, da je shranjevanje mleka v vratih hladilnika pravilno, se motite. Tam namreč ni dovolj hladno. “Vedno preverite, kako hladno je vaše mleko,” je za Metro povedala Theresa Keane, strokovnjakinja za varnost hrane.

Embalažo mleka morate hraniti čim bolj na hladnem, najbolje jo je postaviti na polico ob zadnji steni hladilnika. Pomembno je tudi, da ga ne kupite veliko. “Kupite ga le toliko, kot ga porabite. Kupujte ga po malem in pogosto,” je še dodala Keane.

Oreščki v steklenih posodah

Odprti oreščki zelo hitro izgubijo okus, zato je dobro, da jih hranite v hladilniku, tako bodo dlje časa ostali sveži, je za portal Best Life povedala chefinja Molly Gordon.

Lahko jih hranite tudi v omarici, v temnem prostoru. “Sama vse vrste oreščkov hranim v zamrzovalniku. To preprečuje dostop vlage in dlje ostanejo sveži,” je sklenila.

Paradižnik v hladilniku

Paradižnik je veliko bolje imeti na pultu kot v hladilniku. “Paradižnik je najbolj okusen, ko je dovolj zrel. In to lahko dosežete, če ga hranite na sobni temperaturi,” je povedala Maddy Rotman, strokovnjakinja za trajnostne izdelke. Če pojeste paradižnik naravnost iz hladilnika in paradižnik s pulta, boste občutili bistveno razliko, je povedala. “Hladen nima tako izrazitega okusa,” je dodala.

Krompir pod pomivalnim koritom

Krompir shranjujte v temnem in hladnem prostoru.

“Krompir lahko hranite v papirnatih ali drugih temnejših vrečkah, da ne bo izpostavljen svetlobi,” je pojasnila Caroline Kaufman, še ena strokovnjakinja za varnost hrane. “Nikakor ga ne shranjujte pod pomivalnim koritom, blizu okna ali na drugih toplih mestih,” je povedala in dodala, da mraz škrob v krompirju spremeni v sladkor, zaradi česar bo bolj sladek, medtem toplota spodbuja kaljenje.

Jajca v vratih hladilnika

Tako kot mleko je tudi jajca treba hraniti čim bolj stran od vrat hladilnika. “Surova jajca hranite v najhladnejšem delu hladilnika,” je pojasnila Kaufman in dodala, da čeprav so na vratih vgrajeni “priročni prostorčki” za jajca, to ni najbolje. Tam namreč temperatura preveč niha, kar vpliva na kvaliteto jajc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!