Marsikdo bi rad spremenil svoj jedilnik tako, da bi zmanjšal škodo, ki jo povzroča okolju, in hkrati izboljšal svoje zdravje. Nova študija kaže, da lahko veliko dosežemo že z majhnimi spremembami.
Marsikdo bi rad spremenil svoj jedilnik tako, da bi zmanjšal škodo, ki jo povzroča okolju, in hkrati izboljšal svoje zdravje. Toda korenite spremembe prehrane, kot je ta, da se odrečemo mesu, so zahtevne. Nova študija pa kaže, da lahko veliko dosežemo že z majhnimi spremembami, ki so lažje dosegljive.
Študija, prejšnji teden objavljena v znanstveni reviji Nature Foods, je pod drobnogled vzela prehranjevalne navade 7.700 Američanov. Znanstveniki ugotavljajo, da bi lahko z majhnimi spremembami, kakršni sta zamenjava govedine s piščancem ali kravjega mleka z rastlinskim, precej zmanjšali emisije toplogrednih plinov, ki jih povzročamo s prehrano, in obenem izboljšali zdravje prebivalcev.
S preprostimi spremembami bi lahko ogljični odtis povprečnega Američana zmanjšali celo za 35 odstotkov, so ugotovili raziskovalci z univerze Tulane. Sklenili so, bi lahko pristop majhnih korakov prepričal ljudi, da se odločijo za podnebju prijaznejšo prehrano.
Govedina na zatožni klopi
Študija se je podrobno posvetila govedini, saj ta prispeva od 25 do 33 odstotkov emisij toplogrednih plinov v ZDA, ki nastanejo zaradi kmetovanja. Poleg tega je petina udeležencev študije navedla, da dnevno zaužije vsaj eno porcijo govedine.
Simulacije so pokazale, da je zamenjava mlete govedine z mletim puranom zmanjšala emisije toplogrednih plinov v prehrani jedcev govedine za 48 odstotkov, posredno porabo vode pa za 30 odstotkov.
“Ta študija kaže, da je zmanjšanje emisij ogljika v prehrani na dosegu roke in za to ni treba spremeniti celotnega življenjskega sloga,” je dejal soavtor študije Diego Rose z univerze Tulane. “Tako preprosto je, da na primer pri kosilu naročite piščančjo tortiljo namesto goveje, v trgovini pa namesto po kravjem mleku posežete po rastlinskem, kakršno sta sojino ali mandljevo mleko. Že tako majhna sprememba ima lahko velik vpliv,” je poudaril Rose.
V raziskavi so opredelili živila, ki so pogosto na ameriškem jedilniku in imajo zelo velik vpliv na podnebje, ter simulirali njihovo zamenjavo z alternativami, ki imajo enako hranilno vrednost, a manjši ogljični odtis.
“Nadomestki so vključevali zamenjavo govejega burgerja s puranjim burgerjem, ne pa na primer zamenjave zrezka s tofujem,” je poudarila soavtorica študije Anna Grummon z univerze Stanford. “Iskali smo čim bolj podobne nadomestke. Največje predvideno zmanjšanje emisij smo opazili pri mešanih jedeh, kakršne so tortilje, testenine in podobne priljubljene jedi, kjer je treba zgolj zamenjati govedino z beljakovino, ki ima manjši vpliv,” je pojasnila Grummon.
Študija, podobno kot že nekatere druge v preteklosti, predvideva, da imajo največji vpliv spremembe pri otrocih. Sprememba prehrane pri otrocih bolj kot pri odraslih pomaga vzpostaviti pozitivne navade, za katere je bolj verjetno, da bodo trajale vse življenje in pomembno vplivale na ogljični odtis, menijo avtorji.
Dobro tudi za zdravje
Ekipa znanstvenikov je ugotovila še, da je sprememba prehrane z živili, ki imajo nižji ogljični odtis, prinesla tudi “znatno izboljšanje zdravega načina prehranjevanja”, kar je bil nenameren stranski učinek študije. “Trajnostna prehrana in zdrava prehrana se prekrivata,” je poudarila Grummon.
Če bi vsi potrošniki, ki so jedli živila z visokim ogljičnim odtisom, namesto tega uživali podnebju prijaznejši nadomestek, bi se skupni ogljični odtis zaradi prehrane v Združenih državah Amerike zmanjšal za več kot 35 odstotkov. Poleg tega bi ti nadomestki, če bi bili sprejeti, izboljšali splošno kakovost prehrane potrošnikov za od 4 do 10 odstotkov, koristi pa bi bile predvidene za vse starostne, spolne ter rasne in etnične skupine, so še ugotovili avtorji.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje