Podnebne spremembe prihajajo po našo kavo

Magazin 05. Feb 202219:12 > 19:21 0 komentarjev
kava
PROFIMEDIA

Prihaja slaba novica za ljubitelje kave: podnebne spremembe bodo v prihodnjih letih precej otežile pridelavo kave vrste arabica, je pokazala študija, objavljena v sredo v znanstveni reviji Plos One.

Študija je na podlagi projekcij iz več globalnih podnebnih modelov preučevala, kako se bodo razmere za pridelavo kave spremenile do leta 2050. Izsledki kažejo, da bodo zaradi vplivov podnebnih sprememb kavne rastline do leta 2050 “drastično” manj primerne za gojenje kave.

Kava arabica, ki jo uporabljajo Starbucks in drugi večji prodajalci kave, je rastlina, ki zahteva posebne pogoje za cvetenje. Trenutno najprimernejša območja za rast so v Srednji in Južni Ameriki, zlasti v Braziliji, pa tudi v srednji in zahodni Afriki ter delih južne in jugovzhodne Azije, je pokazala študija Romana Grüterja in drugih na Univerzi za uporabne znanosti v Zürichu.

V naslednjih 28 letih bodo zaradi predvidenih vplivov podnebnih sprememb ta območja postala veliko manj prijazna do kavnih rastlin, ugotavljajo znanstveniki.

“Glavne proizvajalke kave (Brazilija, Vietnam, Indonezija, Kolumbija) so močno prizadete zaradi podnebnih sprememb, območja, primerna za gojenje kave, močno upadajo in do leta 2050 se bodo še krčila,” je zapisano v študiji, v kateri so strokovnjaki ugotovili, da višje temperature otežujejo pridelavo kave.

Študija je raziskovala tudi, kako bodo podnebne spremembe vplivale na indijske oreščke in avokado. Za te izdelke bi lahko naraščajoče temperature dejansko ustvarile nova ustrezna okolja na drugih območjih. Kavne rastline pa so se izkazale za najranljivejše, saj so negativni podnebni vplivi prevladovali v vseh glavnih regijah proizvodnje.

Avtorji študije so zaključili, da bo “potrebno prilagajanje podnebnim spremembam v večini večjih pridelovalnih območij”. To bi lahko vključevalo pridelovanje sort, ki so primernejše za nove razmere. In v primeru kave bi to lahko pomenilo tudi prehod na drevesa robusta, ki so trdnejša, vendar dajejo zrna, ki so manj kakovostna kot zrna arabice.

“V najslabšem primeru bi to lahko pomenilo, da bi se morali kmetje preusmeriti na druge pridelke,” je za CNN Business povedal Grüter in dodal, da je “težko reči, kdaj in kje se bo to zgodilo”.

Kava
PROFIMEDIA

Nekatera podjetja se že pripravljajo na spreminjajoče se razmere. Starbucks, na primer, med drugimi distribuira podnebno odporne sorte kave in si prizadeva za zaščito ogroženih gozdov na pomembnih območjih gojenja kave.

Rast cen

Cene kave so se zaradi slabših vremenskih razmer že povišale. V Braziliji, največji svetovni dobaviteljici kavnih zrn, so na cene vplivale huda suša in nenavadne zmrzali.

Maloprodajne cene kave v ZDA so se lani zvišale za 6,3 odstotka, kar je pod splošno inflacijo. Večja podjetja za kavo, vključno s Starbucksom, kupujejo kavo veliko vnaprej po določenih cenah. Toda sčasoma bodo podražitve prizadele potrošnike. Manjša oskrba bo razmere le še poslabšala.

Kava je le ena od kategorij živil, na katero vpliva ekstremno vreme. Suše, neurja in zmrzal, ki so bili na nekaterih območjih prej redki, postajajo vse pogostejši na kmetijskih območjih po vsem svetu, kar kmetom otežuje načrtovanje, povzroča opustošenje zalog hrane in zvišuje cene.

 Avtorica: Danielle Wiener-Bronne/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!