Najrazkošnejši in verjetno najbolj znan vlak na svetu orientekspres – ikona art decoja in evropske dekadence z začetka 20. stoletja – so francoske železnice iz prometa umaknile leta 1977. Vendar se je ustanovitelj luksuznega podjetja Belmond, Jim Sherwood, odločil za nakup in restavriranje originalnih vagonov, pri tem pa je posebno pozornost namenil detajlom, kot so denimo polirani les, razkošne tkanine in steklo Lalique. Kulinarično doživetje pa je, pravijo, sploh izjemno. In koliko vse to stane?
Leta 1982, skoraj 100 let od svojega prvega potovanja po Evropi, je Venice Simplon-Orient Express odpeljal s postaje Victoria v Londonu proti Benetkam po prvotni poti originalnega in slovitega orientekspresa.
Potovanje s tem vlakom je bilo zmeraj tudi razkošno gastronomsko doživetje. Pravijo celo, da je britanski kralj Edvard VII. po potovanju s tem vlakom prosil kuharja, naj dela zanj. A kuhar naj bi to ponudbo zavrnil.
Današnji Belmondov Venice Simplon-Orient Express ima tri vagone odličnih restavracij: L’Oriental, Etoile Du Nord in Côte d’Azur, v katerih strežejo vrhunsko kulinariko kuharja Jeana Imberta.
Chef Imbert bogato dediščino orientekspresa združuje s strastjo do svežih sezonskih sestavin lokalnih proizvajalcev ob poti. Jedi imajo pridih francoske in italijanske kuhinje, na poti od Pariza do Dunaja tudi dunajske.
“Ustvariti želim lepe trenutke, ki dopolnjujejo vlak, saj je ta vlak zares zvezda. Ponosno bomo častili njegovo edinstveno zapuščino, medtem ko bomo dodajali novosti, ki bodo očarale sedanje generacije,” pravi mladi kuhar, ki je sodeloval pri opremljanju restavracije, razsvetljavi in oblikovanju menija.
Skozi to razkošno gastronomsko potovanje potnike vodijo nevsiljivi osebni stevardi in sommelieri, ki vam bodo pri vsakem obroku svetovali. Na večini relacij postrežejo šest obrokov.
Zajtrk, ki vam ga lahko prinesejo tudi v posteljo, je sestavljen iz kave, dimljenega lososa, jajc in tartufov. Dopolnite ga lahko s kaviarjem, ki ni vštet v ceno izleta (za 50 gramov kaviarja Petrossian boste morali odšteti 640 evrov) in ga postrežejo na palačinkah s stopljenim maslom, kislo smetano, trdo kuhanim jajcem in šalotko.
Če ste razpoloženi za jutranjo mimozo ali bellini, vas nihče ne bo obsojal.
Gurmanski brunch vam bo pomagal premostiti čas do obilnega trihodnega kosila. Trenutno so na meniju (sezona jesen/zima): pokrovače s kandiranimi citrusi in baziliko, pegatke iz proste reje s polento in mariniranim korenjem ali polenovka s pistacijami v klementinovi omaki z zeljem in zamrznjeno sladico Mont Blanc s hrustljavimi mandlji.
Popoldanski čaj ali kavo vam bodo postregli z bogato izbiro svežega peciva. Ob sončnem zahodu vam bo stevard ponudil koktajl ali kakšno drugo alkoholno pijačo.
Večerja prinaša vrhunec te luksuzne pustolovščine. Štirihodni meni chefa Imberta bo skozi vaša čutila oživel dvajseta leta prejšnjega stoletja in zgodbe iz zlate dobe potovanj.
V zimskem času vam bodo za predjed postregli bučno juho z jajcem, rozinami in lešniki, za glavno jed pa lahko izbirate med telečjim zrezkom z jurčki v omaki iz rdečega vina ali jastogom v listnatem testu z belim pudingom in špinačo. Sledi krožnik s siri, za sladico pa hruška Belle Hélène in ročno izdelane slaščice.
Brez skrbi, za vsak obrok lahko izberete brezglutensko ali “wellness” različico, ki vsebuje enake glavne sestavine kot jedi iz klasičnega menija.
Noč na orientekspresu mineva ob koncertni klavirski glasbi v barskem vagonu, katere ritem poudari zvok mešanja koktajlov. A hrana še ni rekla zadnje: ob glasbi in zabavi je postrežen polnočni brunch, sestavljen iz klubskega sendviča z lososom in tartufi, ki ga spremlja šampanjec.
In verjetno se sprašujete, koliko vse to stane? Najnižja cena vozovnice za eno osebo na noč dosega približno štiri tisoč evrov. A v Belmondu pravijo, da se na ceno hitro pozabi, spomin na to posebno doživetje pa ne bo nikoli zbledel.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje