Najbolj deževno mesto v Evropi: nekoč je junija brez premora deževalo 24 dni

Potovanja 12. Jun 202405:10 0 komentarjev
Bergen, Norveška
Foto: PROFIMEDIA

To mesto ima v povprečju 12,7 deževnega dne na mesec in 8,8 milimetra padavin na dan, zato je bilo razglašeno za najbolj deževno mesto v Evropi.

Spletni iskalnik za najem prenočišč Holiday je analiziral najbolj deževna mesta v Evropi. S pomočjo podatkov iz spletne aplikacije World Weather Online je mesta razvrstil na podlagi povprečnega števila deževnih dni na mesec, pa tudi statistike povprečne dnevne količine padavin.

Ker ima Bergen v povprečju 12,7 deževnega dne na mesec in 8,8 milimetra padavin na dan, je Holiday drugo največje norveško mesto razglasil za najbolj deževno mesto v Evropi.

Turistična skupnost mesta Bergen v svojih marketinških aktivnostih pogosto omenja dež, pogosto ga vidimo tudi na razglednicah. Norvežani se dežja ne bojijo, saj ne verjamejo v slabo vreme. To ne obstaja, obstajajo le za določeno vreme neprimerna oblačila, poroča Punkufer.hr.

Nasprotno, vse zainteresirane spodbujajo, da jih obiščejo ne glede na vremensko napoved – čakajo jih čudoviti parki, fjordi ter zanimivi muzeji in galerije.

Bergen, Norveška
Pisano pristanišče norveškega mesta (Foto: PROFIMEDIA)

Zakaj v Bergnu tako pogosto dežuje?

Bergen ima edinstveno geografsko lego. Leži na jugozahodu Norveške, na obali Severnega morja, in je obdan s sedmimi gorami, zaradi česar je občutljiv na dolgotrajne in močne padavine.

Najdaljše neprekinjeno deževno vreme v Bergnu je bilo zabeleženo konec leta 2006 in v začetku leta 2007. Deževalo je kar 85 dni zapored – od 29. oktobra do 21. januarja.

Najdaljša neprekinjena deževna doba v poletnih mesecih je bila leta 1952, ko je neprekinjeno deževalo od 1. do 24. junija.

Kdaj torej obiskati Bergen?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od vaših načrtov, vendar morate takoj vedeti, da nobena sezona ni posebej suha.

V Bergnu v povprečju najmanj dežja pade junija in največ oktobra. Povprečna poletna temperatura se giblje od 9,9 do 20,7 stopinje Celzija, pri čemer je julij najtoplejši mesec.

Pozimi je pogost močan veter, ponekod sneg in povprečne temperature od –0,1 do –4,9 stopinje Celzija.

Če imate priložnost obiskati Bergen, jo izkoristite. Samo ne pozabite s seboj vzeti dežnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!