Nemški izračun: kako draga je Hrvaška v primerjavi z drugimi destinacijami

Potovanja 21. Jun 202405:11 10 komentarjev
dopust na hrvaški plaži
Foto: PROFIMEDIA

Nemški statistični urad je objavil lestvico s povprečnimi cenami dopustovanja v najbolj priljubljenih evropskih počitniških destinacijah. Hrvaške zasoljene cene so letos višje kot v Grčiji, Španiji, Turčiji in na Portugalskem. Dopust na Hrvaškem je tako le za 18 odstotkov cenejši kot v Nemčiji.

Čeprav Nemci najpogosteje dopustujejo v Nemčiji, se vendarle na oddih radi odpravijo tudi drugam, kjer so cene nekoliko nižje.

Za priljubljene južnoevropske destinacije, kot so Italija, Grčija, Turčija ali Hrvaška, morajo nemški turisti za obisk restavracije ali nočitev v hotelu plačati manj, ponekod precej manj kot doma, pisanje Deutsche Welleja povzema Index.hr.

Pred prihajajočo turistično sezono je nemški zvezni statistični urad izračunal cene dopustovanja v nekaterih evropskih državah v primerjavi z Nemčijo.

Cene dopustovanja v Evropi
Foto: Statistisches Bundesamt (Destatis), 2024

Kot je v ponedeljek objavil urad v Wiesbadnu, so stroški hotelskih in gostinskih storitev v Španiji v povprečju za 26 odstotkov nižji kot v Nemčiji. Nemški turisti za nočitev v hotelu ali obrok v restavraciji v Grčiji plačajo 23 odstotkov manj, v Turčiji pa celo 41 odstotkov manj kot doma.

Pri Hrvaški se razlika že zmanjša. Pri naših južnih sosedih morajo Nemci za te storitve plačati v povprečju 18 odstotkov manj, kar pomeni, da je bila Hrvaška, vsaj sodeč po podatkih za april 2024, dražja od svojih glavnih južnoevropskih konkurentk: Grčije, Španije, Portugalske in Turčije.

Po drugi strani pa morajo nemški turisti za nastanitev v Skandinaviji ali Švici precej globlje seči v žep kot doma. Na Danskem morajo za enake storitve nameniti tretjino več denarja, na Norveškem 23 odstotkov, na Švedskem pa dva odstotka več. Najdražje je zagotovo v Švici, kjer nemški turisti za hrano in nastanitev plačajo v povprečju 49 odstotkov več kot doma.

Najcenejše poletne počitnice so v Bolgariji in Albaniji, še piše Index.hr. Slovenije na seznamu ni.

Bungalov v Grčiji
Počitniški bungalov v Grčiji (Foto: PROFIMEDIA)

“Če smo 20 let hodili v isti hotel na Hrvaškem, to zdaj mogoče ni več opcija”

O vse dražjih počitnicah na Hrvaškem je novinarka N1 Barbara M. Smajila pisala tudi v rubriki Poglobljeno: “Če smo 20 let hodili v isti hotel na Hrvaškem, to zdaj mogoče ni več opcija”.

Ko je preverjala ponudbo na Krku, Pelješcu in v Poreču, je ugotovila, da je prostih apartmajev na Hrvaškem, kamor se Slovenci tradicionalno najpogosteje odpravimo na dopust, še relativno malo, cene pa so visoke. Štiričlanska družina bi morala za dvotedenski dopust konec julija odšteti med 2.000 in 4.000 evri, če bi izbrala apartma blizu morja, za bivanje v hotelu z vključenima dvema obrokoma pa še več, tudi do 10 ali 11 tisoč evrov.

“Če smo 20 let hodili v isti hotel na Hrvaškem tri tedne v juliju ali avgustu, to zdaj mogoče ni več opcija, ki ustreza našim zmožnostim. Če so bile namreč cene še pred leti za nas sprejemljive, zdaj verjetno ni več tako, ker se je povpraševanje značilno povečalo. A to ne pomeni, da na trgu ni druge ponudbe, ki bi zadovoljila naše potrebe. Zagotovo je, bo pa treba delno prilagoditi navade in poiskati druge variante,” je naši novinarki povedala strokovnjakinja za turizem in redna profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti dr. Ljubica Knežević Cvelbar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje