Del Italije, nedaleč od nas, je nekaj posebnega – predvsem jezikovno, pa tudi kulinarično in arhitekturno. Prebivalci govorijo tri jezike, večina pa jih govori nemško.
Južna Tirolska se imenuje avtonomna pokrajina, ki je del Trenta – Zgornjega Poadižja, in se razprostira na 7.400 kvadratnih kilometrih v severovzhodni Italiji. Življenje v tem delu je precej drugačno kot v preostali državi, piše spletna stran punkufer.hr.
Italijansko govori le vsak četrti
V pokrajini živi okoli 460.000 ljudi, ki govorijo tri različne jezike. Večina, okoli 69 odstotkov, jih govori nemško, saj je bila pokrajina nekoč del Avstro-Ogrske in je šele po prvi svetovni vojni pripadla Italiji. Bila je namreč sestavni del Tirolske, ki je danes v večjem delu del Avstrije. Italijansko v Južni Tirolski govori 26 odstotkov prebivalcev, ostali pa govorijo ladinski jezik.
Ta spada med retoromanske jezike, kamor poleg ladinskega spadata še furlanski jezik, ki ga govorijo v Furlaniji, in romanski jezik, ki ga govorijo nekateri prebivalci Švice. Leta 2011 so na Južnem Tirolskem našteli nekaj več kot 11.000 prebivalcev, ki so ladinski jezik navedli kot svoj prvi jezik, piše Wikipedia. Vsi trije jeziki so uradni jeziki v pokrajini in jih tudi poučujejo v šolah. Tako ne preseneča, da ima glavno mesto pokrajine tri imena: Bolzano (italijansko), Bozen (nemško) in Balsan oziroma Bulsan (ladinsko).
Pokrajina je ena turistično najrazvitejših pokrajin v Italiji, v njej pa turizem cveti vse leto. Skozi del pokrajine se namreč razprostirajo znameniti in slikoviti Dolomiti, ki jih poleti obiskujejo planinci, alpinisti in pohodniki, pozimi pa smučarji in deskarji ter vsi ostali ljubitelji aktivnega odmora. Tam sta tudi dve nam precej znani smučarski središči, Val Gardena in Alta Badia, v katerih prirejajo tekme smučarskega svetovnega pokala.
Namesto pic in testenin golaž, dunajski zrezki, cmoki …
Kot smo že omenili, se Južna Tirolska od preostale Italije razlikuje tudi po gastronomski plati. Veliko bliže je namreč nemško-avstrijski kulinariki in do neke mere tudi naši. Namesto pic in testenin so tukaj bolj priljubljeni golaž, različne vrste cmokov, ječmenova juha (gerstensuppe) ter pečeni krompir z jajci in slanino. Ne tako redko pa boste v gostilnah in restavracijah lahko naročili tudi pri nas priljubljeni dunajski zrezek, ki ga tukaj servirajo z marmelado iz jagodičja.
Namesto s tiramisujem obroke prebivalci tega dela Italije pogosteje zaključijo z jabolčnim zavitkom, buhtlji, krofi in nekakšnim gnezdom iz ocvrtega testa, ki ga imenujejo “strauben” in je podobno našim flancatom.
Prebivalci Južne Tirolske uživajo tudi v vinih, posebej vrstah lagrein in vernaccia. Mnogi pijejo pivo, po napornem dnevu pa si radi privoščijo tudi borovničev liker, ki ga imenujejo “latschenschnaps”.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in X.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje