
Posebej med dolgimi poleti je hrana tista, ki zmanjša občutek lakote, dolgčasa ali tesnobe. Lahko pa povzroči druge težave, če ni primerna, pravijo stevardese.
Hrana na letalih ne sodi ravno med vrhunsko kulinariko, je pa vsaj na dolgih poletih dobrodošla, saj lahko zmanjša občutek lakote, dolgčasa ali tesnobe.
V pogovoru za portal Delish so stevardese razkrile pet jedi, ki jih med letom nikoli ne bi smeli naročiti ali uživati med poletom.
Prigrizki z močnim vonjem
Anonimna stevardesa je kot najbolj neprijetne izpostavila slane prigrizke z različnimi okusi. “Že to, da si stisnjen v kovinski cevi brez svežega zraka s stotinami neznancev, je lahko stresno, potem pa nekdo odpre čips z okusom čebule,” je dejala.
Mnogi slani prigrizki so morda dobri, vendar se vonj po čebuli, česnu, dimljenem mesu in drugih dodatkih hitro razširi že, ko odprete embalažo. “Okus po žaru je najslabši,” je povedala stevardesa. “Ko odprete vrečko, smrdi, kot da na letalu nekaj gori.”
Vroče pijače
Nekdanja stevardesa Alex Quigley opozarja, da je bolje premisliti, preden naročite kavo ali čaj.
Letala uporabljajo posebne rezervoarje za pitno vodo, ki lahko dolgo ostanejo neizpraznjeni in neočiščeni. “Ne veš, kdaj je bil rezervoar nazadnje očiščen,” je povedala. “To je pravo leglo bakterij. Iskreno lahko povem, da nikoli nisem videla, da bi kdo te rezervoarje praznil ali spiral.”
Hrana, ki napenja
Verjetno si od vsega najmanj želite, da bi vas ali druge med poletom motili vetrovi – tisti zunaj in znotraj letala.
“Zrak v letalu kroži, nikoli ni svež. Če nekdo spusti vetrove, to vdihavate znova in znova – zato gre tudi za navadno spodobnost,” je dejala Alex. Svoje prispeva tudi tlak v letalu, ki povzroči, da se človek po taki hrani počuti napihnjeno in neprijetno.
Zato je iz higienskih in povsem človeških razlogov najbolje izpustiti fižol, mastno hrano, gazirane pijače, zeleno listnato zelenjavo in mlečne izdelke.
Meso
Na dolgih letih pogosto ponujajo tople obroke, a Alex svetuje, da se izogibate jedem z mesom – zaradi lastnega zdravja.
“Ko zaužijete mesni obrok, zaupate posadki, da je bilo živilo varno shranjeno. A vsi vemo, da lahko nastanejo zamude ali tehnične težave, in hitro se zgodi, da hrana ni bila ustrezno shranjena ali je že predolgo v obtoku.”
Zaradi tega lahko pri zaužitju mesa ali mesnih izdelkov iz letalske shrambe tvegate zastrupitev s hrano. Tega pa si zagotovo ne želite ne vi ne stevardese.
Alkohol
Kot pravi nekdanja stevardesa, si z alkoholom med letom ne naredite nobene usluge.
Kombinacija tlaka v letalu in alkohola povzroča vrtoglavico in že pri manjših količinah se lahko počutite bolj pijani, kot bi bili ali ste bili na tleh.
“Ko se tlak v letalu zmanjša, telo ne more absorbirati kisika,” pojasnjuje Quigley.
Po besedah druge stevardese je najslabši koktajl Bloody Mary, ki je slan in poleg tega, da vsebuje alkohol, povzroča tudi dehidracijo. “Ljudem vedno svetujem, naj pijejo vodo,” je povedala.
Kaj potem še preostane? Lahka hrana, ki ne napenja in nima vonja, in voda, pravijo stevardese.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje