Švicarska vasica za selitev ponuja 25.000 evrov. A ne sprejmejo vseh

Magazin 13. Mar 202320:326 komentarjev
Albinen
PROFIMEDIA

Švicarska vas Albinen, ki se že leta sooča z upadanjem števila prebivalcev, poskuša nove prebivalce privabiti z denarno nagrado. Vsem, ki se v vas preselijo, ponuja 25.000 evrov, toda le, če izpolnjujejo stroge pogoje.

Življenje v Švici ima mnoge prednosti. Pokrajina je čudovita, pričakovana življenjska doba pa ena najdaljših na svetu – za moške 79, za ženske pa 84 let. Ljudje, ki v tej državi živijo, pravijo, da je Švica država z odlično hrano, nizko stopnjo kriminala in enim najboljših izobraževalnih sistemov na svetu.

Dodatno motivacijo za življenje v Švici pa ponujajo predstavniki vasi Albinen na jugu države, saj za selitev v njo ponujajo denarno nagrado v višini 25.000 evrov, piše hrvaški portal Punkufer.hr.

Albinen je alpska vasica v kantonu Valais. Ker v okolici ni veliko zaposlitvenih možnosti, se populacija Albinena zadnjih nekaj desetletij drastično zmanjšuje. Da bi povečale naravni prirast, so se mestne oblasti leta 2017 odločile, da ljudi v svoje konce privabijo z denarno spodbudo. Vsaki odrasli osebi, ki se je pripravljena preseliti v Albinen, ponujajo 25.000 evrov, še dodatnih približno 10.200 evrov pa ponujajo za vsakega mladoletnega otroka. Štiričlanska družina z dvema mladoletnima otrokoma tako lahko prejme približno 70.000 evrov.

Ko se je novica zahvaljujoč družbenim omrežjem nepričakovano razširila, so bili v Albinenu osupli nad številom ljudi, ki so izrazili zanimanje za selitev v to alpsko vasico. Zasula so jih vabila z vsega sveta, nekateri pa so se v kraju pojavili kar s kovčki. A vsi niso dobro prebrali pogojev za prejem nagrade.

Kdo se lahko prijavi?

Do denarja so namreč upravičeni švicarski državljani ter osebe iz drugih delov sveta, če imajo dovoljenje za stalno prebivanje v Švici oziroma tako imenovano dovoljenje C.

Prebivalci Evropske unije (EU) lahko v Švico potujejo in tam ostanejo do 90 dni brez kakršnih koli posebnih dovoljenj. Po tem morajo zaprositi za dovoljenje za začasno prebivanje B ali L, pridobitev katerega traja približno eno leto. Dovoljenje B je mogoče večkrat podaljšati, po petih zaporednih letih, preživetih v Švici, pa imajo državljani držav članic EU pravico zaprositi za dovoljenje C. Državljani držav izven EU morajo v Švici živeti deset zaporednih let, preden lahko tam zaprosijo za dovoljenje za stalno prebivanje.

Na program se lahko prijavijo le osebe, mlajše od 45 let. Prav tako se morajo osebe zavezati, da bodo kupile dom v vrednosti najmanj 200.000 švicarskih frankov (približno 205 tisoč evrov) in v vasi živele najmanj deset let. Če se odločijo, da bodo kraj zapustile pred tem, morajo denarno nagrado vrniti.

Tako denarja ne morejo dobiti zainteresirani Američani, Brazilci in prebivalci drugih držav, ki so v času objave živeli izven Švice. Veliko bolj so zaželene osebe, ki govorijo katerega od uradnih jezikov Albinena, torej nemščino ali francoščino. Večjo možnost za prejem denarja imajo tudi tisti, ki imajo dolgoročno možnost svoje delo opravljati od doma.

Leta 2018 so denarni znesek odobrili dvema družinama, v obravnavi so bile še tri ponudbe. Spontani potniki, ki niso dobro prebrali navodil, pa so se morali vrniti domov, še piše Punkufer.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar