Morda Milano ni ravno prva metropola, na katero pomislimo ob besedni zvezi trajnostno mesto, a ker se zaradi bližine in atraktivnosti tam pogosto znajdemo tudi Slovenci, smo preverili, kako se lahko živahne atmosfere mesta naužijemo na okolju prijazen način.
Milano, metropola v italijanski severni regiji Lombardija, je svetovna prestolnica mode in oblikovanja. Številni se tja odpravljajo na različne sejme, razstave in modne predstavitve. Mesto je tudi finančno središče, kjer je doma nacionalna borza, znano je po vrhunskih restavracijah in številnih trgovinah.
Gotska katedrala Duomo di Milano in samostan Santa Maria delle Grazie, v katerem je poslikava Leonarda da Vincija Zadnja večerja, pričata duh stoletij umetnosti in kulture, zaradi česar je privlačna turistična destinacija. A za številne to živahno mesto nikakor ni sinonim za trajnost, kar pa si tako oblasti kot tudi prebivalci prizadevajo spremeniti.
Milano se tako iz betonske džungle počasi spreminja v zeleno metropolo, kjer sta v ospredju še vedno estetika in hedonizem.
Najprej je treba omeniti transport, ki bo največ prispeval k ohranjanju okolja: tramvaj ni samo nostalgičen način prevažanja, v Milanu je mreža izredno učinkovita in se dotika vseh najbolj priljubljenih točk.
Če bi si mesto radi gledali na še bolj intenziven način, pa bo najboljša izbira kolo, saj 220 kilometrov kolesarskih poti Milano uvršča med kolesarjem najprijaznejše italijansko mesto.
Na ekskurziji boste hitro ugotovili, da je mestno središče gosto poseljeno z betonom, zato so Milančani razvili svojevrsten način ozelenjevanja – vertikalne vrtove.
Eden najbolj znanih primerov takšne ozelenitve sta rezidenčna nebotičnika Bosco Verticale, ki dajeta navdih številnim novim, a tudi starejšim gradnjam.
Milano, ki slovi po številnih pomembnih sejmih in kongresih, se tudi na tem področju trudi vključevati trajnostne teme in tako gosti kar nekaj sejmov na temo bioraznolikosti ter varovanja okolja.
Kaj pa hrana?
O, ta je pravzaprav sinonim za Italijo. Ker so lokalno pridelane sestavine ter ročna izdelava glavna elementa tradicionalne kuhinje, za okolje najprijaznejši obrok izberite pravo italijansko ”tratorijo”. Ena takšnih je le korak stran od VIU-hotela: restavracija Al Vecchio Porco je zgodovinsko stičišče, kjer se dobra hrana združuje s prijetnim vzdušjem.
O pristni milanski kulinarični izkušnji pričajo številne nagrade in priporočila priznanih gurmanskih vodnikov, a to pristno postrežbo s kančkom ironije morate izkusiti na svoji koži.
Zelena prenočitev
Hotel stoji v osrčju vse bolj priljubljene soseske Porta Volta in mu je uspelo ujeti duh časa sodobnega mesta s svojim naprednim in trajnostnim arhitekturnim konceptom ter z elegantno notranjostjo spoštuje klasično estetiko milanskega oblikovanja. Arhitektura hotela s stekleno fasado, obdano z živim zelenjem, se poklanja na novo opredeljeni estetiki območja, medtem ko notranjost vključuje mešanico barv in tekstur, topel hrastov les, klasično italijansko pohištvo.
Težko boste našli tako raven razkošja in estetike v povezavi s trajnostjo, a VIU je na ta izredno pomemben del gledal vse od zasnove hotela. Arhitektura je tako izdelana iz trajnostno pridobljenega lesa, kovine in bronastega stekla, steklena okna od tal do stropa preplavijo sobe in prostore za goste z naravno svetlobo in nudijo panoramske razglede na mesto.
Bujno zelenje vertikalnega vrta, ki zaznamuje zunanjost, se poklanja znamenitemu projektu Bosco Verticale Stefana Boerija in dokazuje strast hotela Viu Milan do ekološke trajnosti.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!