Tradicionalna tajska jed naj bi bila vsako leto odgovorna za smrt 20.000 ljudi. Že en zalogaj lahko povzroči smrtonosno bolezen.
Koi Pla v Laosu in tajski regiji Isaan velja za solato.
Sestavljena je iz zmletih surovih rib, limoninega soka, zelišč in začimb. A tisti, ki uživajo v njej, tvegajo, da bo že en sam zalogaj uničil njihovo življenje. Zdravniki na Tajskem ocenjujejo, da je Koi Pla vsako leto odgovorna za smrt približno 20.000 ljudi.
Smrt pri uživanju Koi Pla ni trenutna, saj ne gre za zastrupitev. Najbolj problematična sestavina te jedi je namreč parazit, ki živi v ribah, ki so glavni del jedi. Koi Pla je namreč najpogosteje narejena iz surovih sladkovodnih rib iz porečja Mekonga, ki so pogosto okužene s parazitom, vrsto metljaja. Že dolgo je pa znano, da ti paraziti povzročajo eno najbolj agresivnih vrst raka, kar jih pozna človek, rak žolčevodov, ki samo na Tajskem povzroči smrt približno 20.000 ljudi.
Kot poroča portal Oddity Central, je največja tajska provinca Isaan, kjer je Koi Pla zelo priljubljena, območje z največ prijavljenimi primeri raka žolčevodov na svetu.
Naronh Khuntikeo, kirurg s tajske univerze Khon Kaen, je med prebivalci province izvedel obsežno testiranje, ki je pokazalo, da jih je kar 80 odstotkov bilo okuženih z metljajem. Čeprav niso vsi zboleli za rakom, pa je tveganje, da se bo bolezen nekoč pri njih pojavila, veliko, pravi Khuntikeo. Sam se že leta zavzema za večjo ozaveščenost ljudi za tveganje, vendar meni, da je to težava. Predvsem starejši se upirajo misli na to, da bi se jedi odpovedali ali ribe prekuhali. “Mnogi menijo, da kuhanje ribi uniči okus, drugi pravijo, da je ’od nečesa pač treba umreti’,” pravi kirurg, ki upa, da se bodo vsaj mlajše generacije zavedale nevarnosti, ki se ji izpostavljajo z uživanjem te jedi.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje