Že tako je zelo priljubljen, letos pa hrvaški biser pričakuje zgodovinsko sezono

Potovanja 23. Jun 202409:44 0 komentarjev
Razgled na Dubrovnik
Foto: PROFIMEDIA

Poletna turistična sezona je že v polnem teku, z začetkom šolskih počitnic pa bo turistov vsak dan več. Množično se že zgrinjajo tudi v hrvaški Dubrovnik, kjer napovedujejo zgodovinsko sezono.

“Zrak ima 30 stopinj Celzija, morje 26, za zgodovinskim obzidjem pa je okoli 6.000 obiskovalcev,” je stanje v Dubrovniku orisala novinarka hrvaške Nova TV Danijela Demarin Hasanović. Kot je dejala, pa še večji naval turistov najavljajo prizori, ki jim je bila priča na dubrovniškem letališču.

Predsezona je po besedah predstavnikov letališča presegla vsa pričakovanja, saj so zabeležili kar 30 odstotkov več potnikov kot lani. Takšen tempo pričakujejo tudi v nadaljevanju sezone, ki naj bi bila, po pričakovanju vodstva letališča, zgodovinska. Pričakujejo namreč več kot tri milijone potnikov.

V Dubrovniku so sicer množičnega turističnega navala že navajeni, a jim rast prihoda turistov napovedujejo tudi raziskave. Svetovalna hiša McKinsey je v začetku junija napovedala, da se bo koncentracija domačih in tujih turistov na kvadratni kilometer v Dubrovniku do leta 2030 povečala za 70 odstotkov, s čimer bo najbolj znano mesto v Dalmaciji postalo najgosteje poseljena turistična destinacija. Dubrovnik je po koncentraciji turistov že prehitel Benetke, New York, Amsterdam, Pariz in Rim.

Ob letošnji uvedbi plačevanja za vstop v Benetke so mnogi špekulirali, da bi to lahko uvedli tudi v Dubrovniku in tako zavarovali in razbremenili staro mestno jedro. Vendar zaračunavanju vstopnin niso naklonjeni ne domačini ne mestne oblasti. Slednje zagovarjajo, da obstaja veliko drugih načinov, s katerimi lahko učinkovito nadzorujejo prihode turistov.

“Denimo obstoječa aplikacija ‘bus web shop’, kjer si morajo vsi, ki želijo obiskati zgodovinsko središče, obisk predhodno rezervirati,” je aprila hrvaškim medijem povedal župan Dubrovnika Mato Franković.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!