Oglaševanje

Pred peko mesa je ključen en postopek, pravi znanost. Ne izpustite ga

author
K. L.
15. nov 2025. 05:13
pečenka
Foto: PROFIMEDIA

Visoke temperature pri pečenju mesa prinašajo določena (tudi zdravstvena) tveganja. Izognemo se jim lahko z enostavnim, okusnim postopkom.

Oglaševanje

Pečeno meso – na žaru ali v pečici – je zelo priljubljeno. A pri tem ne gre pozabiti, da visoke temperature prinašajo tudi določena tveganja, piše portal N1 Srbija.

Po navedbah zdravstvenega centra UCLA lahko "uživanje mesa, pripravljenega pri zelo visokih temperaturah, poveča tveganje za raka", saj zažgani deli "ustvarjajo rakotvorne kemikalije, znane kot heterociklični amini in policiklični aromatski ogljikovodiki".

Večja kot je izpostavljenost tem snovem, večja je možnost poškodb DNK, ki se lahko sčasoma razvijejo v tumorje.

Dobra novica pa je, da jih lahko bistveno zmanjšamo z enostavnim in okusnim postopkom pred peko.

Mariniranje mesa pred peko lahko občutno zmanjša nastanek nezaželenih spojin, ki nastajajo pri visokih temperaturah – ne da bi pri tem žrtvovali okus. Še več, marinada mesu dostikrat obogati okus in ga naredi mehkejšega.

Ključ zaščite se skriva v antioksidantih, kislinah in vlažni zaščitni plasti, ki jo marinada ustvari na površini mesa. Ta zmanjša karbonizacijo in ublaži tako imenovani toplotni stres mesa.

meso v marinadi s čebulo, oljem, česnom in zelišči
Marinada na mesu naredi zaščitni sloj, ki zmanjša njegovo prepečenost ali zažganost | Foto: PROFIMEDIA

Že mariniranje samo 40 minut pred peko je učinkovito

Čeprav obstajajo preprosti načini za zmanjšanje tveganja – kot so izogibanje prepečenemu mesu, odstranjevanje zažganih delov in pogostejše obračanje –, strokovnjaki kot najbolj učinkovito možnost priporočajo prav mariniranje.

Že mariniranje vsaj 40 minut pred peko po poročanju revije Food & Wine zmanjša nastanek rakotvornih spojin za več kot 90 odstotkov.

Marinada iz olja in sladkorja lahko že sama po sebi deluje kot zaščitna plast med mesom in vročino, kar omogoča, da najprej porjavi marinada, ne pa meso.

"Začimbe in zelišča bodo mesu dodale okus, njihova antioksidativna lastnost pa lahko prepreči nastanek škodljivih rakotvornih spojin," pojasnjuje Nigel Brockton, podpredsednik za raziskave pri Ameriškem inštitutu za raziskovanje raka.

Katere marinade so najboljše, kako pravilno marinirati meso.

Najbolj učinkovite marinade vsebujejo kisline, kot so kis, citrusov sok, vino ali jogurt, ter zelišča in začimbe z visoko vsebnostjo antioksidantov, kot so česen, čebula, rožmarin, timijan in origano.

Tudi marinada iz olja in sladkorja deluje kot zaščitna plast med mesom in vročino, ki omogoča, da najprej porjavi marinada, ne pa meso.

Čeprav daljše mariniranje prinaša boljše rezultate, ni priporočljivo, da meso marinirate več kot 24 ur, saj se lahko pri tem spremeni njegova tekstura.

Meso vedno mariniramo na hladnem. S tem preprečimo razvoj bakterij. Najbolje je marinirano meso postaviti v hladilnik.

Kakšno posodo uporabiti

Najboljše je za marinado uporabiti stekleno ali keramično posodo.

Če želite marinado uporabiti kot preliv med peko, nikoli ne uporabljajte tiste, v kateri ste že marinirali surovo meso, brez toplotne obdelave.

Pred uporabo za preliv jo zavrite ali pripravite svežo.

Še bolje pa bo, če že na začetku, še preden vanjo položite meso, del marinade shranite za kasnejše polivanje mesa med pečenjem.

Marinirano meso vzemite iz hladilnika približno 20–30 minut pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo – tako bo enakomerneje pečeno. Pri tem ga zaščitite s folijo ali vsaj pokrijte.

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Srčki med Gibanjem Svoboda in SDS

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih