Predlogi za izlet na Notranjsko

Magazin 13. Nov. 202106:16 > 06:17
Delite:
Rakov Škocjan
Foto: Profimedia

Notranjska je pokrajina, ki jo zaznamuje apnenčast kraški svet, in mogoče vas spodnji predlogi popeljejo v ta prečudovit konec Slovenije.

Rakov Škocjan

Rakov Škocjan je uvrščen na seznam UNESCO, na tem območju smo ob sproščujočem sprehodu v naravi priča več milijonom let trajajočim geološkim procesom. Pogled pritegnejo mogočni hrasti, Veliki naravni most (višina oboka: 37 m), Mali naravni most (višina oboka: 42 m) ter ruševine cerkve sv. Kancijana. Zanimivo je, da je mali most višji od velikega. Izlet je primeren v vseh letnih časih.

Park vojaške zgodovine Pivka

V parku vojaške zgodovine je možen ogled notranjosti podmornice, doživite pa lahko tudi izkušnjo letenja z letaloma MiG-21 in Spitfire. Za oboje je potrebna rezervacija. Ob lepem vremenu se potem lahko podate po Krožni poti vojaške zgodovine z izhodiščem v Parku vojaške zgodovine, ki vas bo v štirih urah popeljala po čudoviti naravi. Za krajšo turo se lahko sprehodite le do utrdbe Alpskega zidu (približno 45 minut) ali pa se povzpnete na Šilentabor (približno ena ura).

Krajinski park Pivška presihajoča jezera in Ekomuzej pivških presihajočih jezer

17 slikovitih, različno velikih in različno obstojnih jezer s svojo skrivnostnostjo in nepredvidljivostjo privlači ljubitelje narave. Pivška presihajoča jezera nastanejo tam, kjer visoke kraške vode poplavijo večje in manjše depresije, in tako nastanejo jezera. Tu najdemo bogato vrsto rastlinskih in živalskih vrst, ki so drugod že izginile ali pa so ogrožene. Raziskovalci so našteli 182 vrst rastlin, 211 vrst hroščev, 106 vrst metuljev in 133 vrst ptic, svoj življenjski prostor pa imajo tu tudi velike zveri: medved, volk in ris.

Ekomuzej predstavlja zgodbo o vodi v kraškem svetu Zgornje Pivke, izvemo pa tudi, kakšen je način življenja prebivalcev na območju, kjer je vode enkrat veliko, drugič manj.

Grad Snežnik

Grad in njegova okolica sta čudovita v vseh letnih časih, tudi v zimskem obdobju. Ogled je mogoč samo v spremstvu grajskega vodnika, vsako polno uro. Velja za dragulj Notranjske, obdaja ga veliko parkov in drevoredov ter ribnik.

Križna jama

Križna jama je ena izmed najlepših jam na svetu. Raziskovanje notranjosti s čolnom je prav posebna izkušnja, njena lepota pa je dih jemajoča. Ogled je možen v vseh letnih časih.

Komentari

Vaš komentar