Preprost trik, s katerim boste prepoznali zelje, ki je polno kemije

Magazin 21. Sep 202414:44 9 komentarjev
Zelje
Tudi zelje je bogat vir vitamina C (Žiga Živulović jr./Bobo)

Temperature se spuščajo, diši po jeseni. Marsikdo se je tako že lotil priprave ozimnice. Ali veste, kako v trgovini ali na tržnici prepoznati dobro zeljno glavo, ki ni obdelana s kemikalijami?

Jesen je tik pred vrati in marsikdo  se je že lotil priprave ozimnice. A kupovanje sadja in zelenjave ni najbolj preprosto, saj je izbire veliko, obenem pa kupljeni izdelki lahko predstavljajo tveganje za zdravje.

Nekateri kmetje namreč sadju in zelenjavi dodajajo povečane količine nitratov, s katerimi poskušajo pohitriti zorenje. Težava nastane, če kemična spojina prodre do hrane, saj tako plod postane nevaren za zdravje.

Pri zelju se nitrati najpogosteje kopičijo v korenu in površinskih listih, najmanj jih je v zeljni sredici.

Strokovnjaki zato vsem, ki pripravljajo kislo zelje za ozimnico, svetujejo, naj koren izdolbejo in odvržejo še pred kisanjem. Med pripravo sladkega zelja je najbolj varno, da zavržete zunanje liste, povzema N1 Srbija.

Kako izbrati zdravo zelje

Strokovnjaki ob tem ugotavljajo, da niso vse zeljne glave ‘nevarne’ zdravju – kako izbrati pravo?

Foto: PROFIMEDIA

Pri izbiri zdrave in čim manj obdelane zelenjave vam lahko pomagata vonj in videz. Zelje mora dišati po zelju, njegovi listi pa morajo biti na videz celi in nepoškodovani. Ne smejo biti posušeni, najbolj je, če delujejo povoskano. Pomembna je tudi barva.

Nevarne količine nitratov

Koliko nitratov je preveč? Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije lahko oseba dnevno zaužije pet miligramov nitrata na kilogram telesne teže.

60 kilogramov težka oseba lahko tako dnevno v svoje telo vnese do 300 miligramov nitratov. Približno toliko jih najdemo v 400 gramih svežega zelja – skupaj s korenom in zunanjimi listi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje