Oglaševanje

Preprosta, okusna in nasitna: recept za najbolj kremno krompirjevo juho

author
N1
25. sep 2025. 04:55
krompirjeva juha
Foto: PROFIMEDIA

Ko zunaj zadiši po jeseni ali ko si preprosto zaželimo nekaj toplega in domačega, ni nič boljšega kot skleda krompirjeve juhe.

Oglaševanje

Ko se dnevi ohladijo, še posebej prijetno dene skleda tople, kremaste juhe. Toda ta krompirjeva različica ni odlična le za hladne večere – pripravite jo lahko kadarkoli, ko si zaželite nekaj preprostega, a hkrati polnega okusa. Mehka tekstura krompirja se čudovito združi z belim fižolom, ki poskrbi, da je juha še bolj svilnata, medtem ko začimbe dodajo globino in ravnotežje.

Za tiste, ki radi juho še malo obogatite, se izvrstno poda košček hrustljavo ocvrte slanine, žlica kisle smetane ali pa ščepec svežega drobnjaka. Postrezite jo skupaj z rezino svežega kruha ali popečeno bageto, priporoča portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept.

Oglaševanje

Potrebujemo

  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 čebula
  • ½ čajne žličke morske soli
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • 5–6 krompirjev, narezanih
  • 250 g kuhanega belega fižola, odcejenega in opranega
  • ½ čajne žličke dijonske gorčice
  • 1 žlica svežega limoninega soka
  • ¼ čajne žličke mlete dimljene paprike
  • sveže mlet črni poper

Priprava

V večjem loncu na srednjem ognju segrejemo 2 žlici olivnega olja. Dodamo drobno sesekljano čebulo, sol in poper ter pražimo približno 6–8 minut, dokler se čebula ne zmehča.

Oglaševanje

Vmešamo sesekljan česen in kuhamo še 2 minuti.

Prilijemo beli vinski kis, na hitro premešamo in po 30 sekundah dodamo jušno osnovo, krompir in fižol. Zavremo, nato zmanjšamo ogenj in pustimo rahlo vreti 30 minut.

Juho nekoliko ohladimo. Nato polovico prelijemo v mešalnik, dodamo preostalo žlico olja, gorčico, limonin sok in dimljeno papriko ter mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi.

Oglaševanje

Pasirano zmes vrnemo v lonec k preostali juhi. Tako dobimo kremasto osnovo, v kateri še vedno ostanejo mehki koščki krompirja in fižola. Če želimo bolj gladko juho, jo lahko spasiramo v celoti.

Po okusu dodatno začinimo s soljo in poprom ter postrežemo s poljubnimi dodatki.

Ta kremna krompirjeva juha je preprosta za pripravo, a dovolj posebna, da jo z veseljem ponudite tudi gostom. Naredite veliko količino, saj jo naslednji dan lahko pogrejete in bo še vedno odlična – morda celo boljša, saj se okusi čudovito povežejo.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih