
Da bi se izognili zdravstvenemu tveganju zaradi uporabe cvrtnika na vroči zrak, je pomembno, da ga pravilno vzdržujete.
V zadnjih letih so cvrtniki na vroči zrak, priljubljeni air fryerji, postali del marsikatere kuhinje.
So relativno poceni in ekonomični, pa tudi hrana, pripravljena v njih, je bolj zdrava, saj se jo ocvre ali speče brez maščobe.
Vendar ima lahko nepravilna uporaba škodljive posledice za zdravje, piše portal N1 Hrvaška. Točneje, če cvrtnika ne vzdržujete pravilno, lahko jedi, pripravljene v njem, predstavljajo tveganje za zdravje.
Nevarni premazi
Tako meni britanski zdravnik splošne medicine Karan Rajan, ki je pojasnil, da je pomembno cvrtnike pravilno vzdrževati in čistiti.
Na družbenih omrežjih je objavil posnetek, v katerem razlaga, da je notranjost tega aparata premazana s snovmi, znanimi kot polifluorirane alkilne snovi (PFAS). Gre za skupino kemikalij, ki se uporabljajo v embalaži za hrano, kozmetiki, posodi s premazi proti prijemanju hrane in preprogah.
Po podatkih Ameriškega društva za boj proti raku lahko PFAS predstavljajo tveganje za zdravje, ker se težko razgradijo in lahko dolgo ostanejo v okolju in človeškem telesu.
Izogibajte se temu, da bi opraskali premaz
Karan pa je poudaril, da ste PFAS lahko izpostavljeni, če je cvrtnik poškodovan.
“Najboljše bo,” je dodal, “če se boste izogibali temu, da bi med kuhanjem ali čiščenjem opraskali notranjost cvrtnika. Tako boste zmanjšali tveganje, da se premaz odlušči in konča v vaši hrani.”
“Dokler ne nameravate pojesti notranjega premaza cvrtnika, bo vse v redu,” je dejal.
Če pa vas vseeno skrbi, Karan svetuje, da uporabite ali izberete keramičen cvrtnik ali takšnega iz nerjavečega jekla.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje