Priljubljeni bezgov sirup je lahko še okusnejši: primešajte mu ti dve sestavini

Magazin 26. Maj 202417:19 0 komentarjev
bezeg
Foto: PROFIMEDIA

Če se te dni sprehajate po cvetočih travnikih, bo skoraj zagotovo zadišalo tudi po bezgu. Iz cvetočih cvetov lahko povsem enostavno pripravite osvežilen bezgov sirup, ki ga lahko v shrambi hranite še nekaj mesecev. Ste najljubšemu receptu že poskusili dodati ti dve skrivni sestavini, ki bosta še izboljšali okus?

Če še niste nabrali dišečega bezga, ki ima mnogo blagodejnih učinkov za naše zdravje, je sedaj zadnja priložnost, da ga naberete, preden odcveti.

Bezeg lahko uživamo na najrazličnejše načine – nekateri ga celo spohajo. Zagotovo pa je najbolj priljubljen v pijačah, na primer čaju, sokovih in sirupih. Če pripravimo sirup, bomo lahko okus bezga na svoje brbončice priklicali še mesece po tem, ko bo bezeg že odcvetel.

Okus sirupa pa si lahko popestrite z meto in koprivo, da bo sirup še okusnejši, pišejo na spletnem portalu Zadovoljna.hr.

Bezgov sirup z meto

  • 40 bezgovih listov
  • 4-5 pesti svežih metinih listov
  • 3 litre vode
  • 3 dag citronske kisline
  • 3 kilograme sladkorja

Priprava

  1. Bezgove cvete in liste mete dobro operite.
  2. Na štedilniku zavrite vodo in vanjo stresite sladkor. Pomešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
  3. Ko se mešanica sladkorja in vode ohladi, dodate citronsko kislino, bezeg in meto.
  4. Mešanico pustite stati 24 ur.
  5. Po 24 urah sok precedite in nalijte v steklenice.
bezgov sirup
Foto: PROFIMEDIA

Bezgov sirup s koprivo

  • 15 bezgovih cvetov
  • 15 stebel kopriv
  • 3 litre vode
  • 4 dag citronske kisline
  • 2 limoni in 1 grenivka; če želite bolj grenak okus, razmerje obrnite – 1 limona in 2 grenivki
  • 3 kilogrami sladkorja

Priprava

  1. Bezgove cvetove in koprivo namočite v vodi s citronsko kislino. Dodajte še rezine limone in grenivke. Zmešajte, nato pa pustite stati 24 ur v hladnem in temnem prostoru.
  2. Drugi dan tekočino precedite, vanj stresite sladkor in spet dobro premešajte. Pustite stati še 24 ur, vsake toliko pa vsebino še premešajte.
  3. Po 48 urah je sirup pripravljen, da ga natočite v steklenice. Takega lahko do enega leta hranite v hladnem in temnem prostoru.

Bezeg ima veliko zdravilnih učinkov, zato se ga že leta uporablja v tradicionalni medicini v različnih kulturah po vsem svetu. Med drugim je bezeg bogat vir vitamina C in antioksidantov. Poleg tega pa deluje protivnetno in antiseptično. Ko se s košaro v roki odpravite nabirat bezeg, se je dobro izogibati območjem blizu bolj prometnih cest ali koruznih njiv, ki so pogosto škropljene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!