Primerjala domača jajca z najdražjimi v trgovini: razlika je bila očitna

Magazin 13. Jul 202411:15 14 komentarjev
Jajca
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Cena ekoloških jajc se v trgovinah so lahko tudi dvakrat dražje od jajc, kupljenih pri lokalnem kmetu. Toda, ali so zato tudi boljša, bolj hranljiva, bolj zdrava in zanesljivejša?

Novinarka srbskega portala Zadovoljna.rs se je odločila primerjati najdražja eko jajca, ki jih lahko kupi v trgovini, z jajci, ki jih je v njeni domači vasi kupila pri lokalnem kmetu.

Da ji ne bi kdo kaj očital, je tudi razkrila, da sama jajca zmeraj kupuje pri kmetih. Zdi se ji, da so boljša že zato, ker se kokoši prosto gibljejo, so na soncu in zraku, jedo žito, insekte … in skratka niso v zaprtih obratih pod umetno svetlobo. Izbrskala je, da naj bi prav to jajca obogatilo s kalcijem, vitaminom A, vitaminom E in vitaminom D ter da imajo jajca kokoši iz reje pri kmetu tudi manj nasičenih maščob, manj holesterola ter več maščobnih kislin omega-3, ki so zdrave.

Že na videz bolj kakovostno

Jajca, ki jih kupujejo v trgovinah, večinoma znesejo kokoši, ki nikoli ne vidijo sonca in jim zato lahko primanjkuje vitamina D, pravi novinarka in razliko med najdražjim kupljenim ekološkim ter lokalnim domačim jajcem nazorno ponazori s fotografijo obeh na krožniku (fotografija spodaj).

Jajca
Foto: Zadovoljna.rs

Že na prvi pogled se vidi, da je domače jajce (na levi) močnejših barv, kar naj bi pomenilo, da je bogatejše s hranili in vitamini. Razlika je tudi v debelini rumenjaka in lupine. Kot še ugotavlja, je imelo domače jajce v primerjavi s trgovinskim tudi bolj gost in kremast rumenjak, ki se pri pečenju na oko težje razlije.

Slabost domačih jajc pa je … 

A novinarka zapiše tudi, da so trgovinska jajca varnejša, ko govorimo o nevarnostih salmonele, saj so pregledana in imajo ustrezno sanitarno oznako. Domača večinoma niso, zato je tveganje veliko večje.

Prav zato se za domača jajca priporoča. da jih dobro prepečemo/skuhamo na najmanj 71 stopinjah Celzija. Za trdo kuhana to recimo pomeni, da jih je dobro kuhati vsaj šest minut.

Sicer pa je pri nakupu jajc vedno potrebna previdnost. Jajca so namreč zaščitena z ovojnico na površini lupine, ki je obramba pred vdorom bakterij. Če je ovojnica poškodovana, je takšnih jajc bolje ne kupiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje