Na prvi pogled dobre in vabljive jedi lahko slabo vplivajo na naše telo, posebej na jetra, kažejo raziskave.
Včasih se nekaterim jedem težko odrečemo, posebej sladicam in prigrizkom.
Lahko bi jih jedli kar naprej, preprosto zato, ker jih naše telo zahteva. Vedeti pa je treba, da naše telo reagira na vse, kar zaužijemo. Tako se lahko zgodi, da čeprav so jedi na prvi pogled dobre, lahko negativno vplivajo na naše zdravje, posebej na zdravje jeter, piše portal N1 Zagreb.
V študiji, objavljeni v reviji Journal of Hepatology, so avtorji ugotovili, da lahko pijače, ki vsebujejo fruktozo (sadni sladkor) ali saharozo (beli, navadni sladkor) povečajo proizvodnjo maščob v jetrih, kar lahko vodi k njihovi zamaščenosti.
V raziskavi je sodelovalo 94 moških, starih od 18 do 30 let z indeksom telesne mase pod 24. Osebe z nizko telesno maso z raziskovalci izbrali zato, da bi zmanjšali verjetnost, da te osebe že imajo zamaščena jetra. Kljub temu, da udeleženci v času trajanja raziskave v telo niso vnašali večjih količin kalorij, pa je uživanje sladkih pijač ali fruktoze vplivalo na njihovo zdravje.
Ameriško Združenje za srce (American Heart Association) svetuje, naj dodani sladkorji predstavljajo največ šest odstotkov dnevno zaužitih kalorij. Ustekleničene pijače, posebej sokovi pri tem predstavljajo znak za alarm.
Če želite imeti uravnoteženo prehrano in zdrava jetra, pa je tukaj nekaj navad, ki bi se jim bilo bolje izogibati.
Sladke pijače
Sladke pijače, kot so gazirane pijače ali pijače za športnike in sladice so vir dodanih sladkorjev, ki škodujejo jetrom. Sladkorji, ki niso vir energije, pa se spremenijo v maščobo. Takšnih učinkov pa niso ugotovili pri uživanju glukoze (grozdnega sladkorja).
Rafinirani sladkorji
Hrana z rafiniranimi sladkorji zvišuje količino krvnega sladkorja in lahko vodi k inzulinski rezistenci (zmanjšanju učinkovitosti inzulina) in s tem možnosti za nastanek diabetesa. V to skupino spadajo vse vrste peciva iz rafiniranih žit, pa tudi bel kruh ali hrenovke.
Pripravljena in konzervirana hrana
Vse zamrznjene ali konzervirane pripravljene jedi vsebujejo visoko rafinirane ogljikove hidrate in dodane sladkorje, poleg teh pa pogosto vsebujejo tudi višje količine soli.
Rdeče meso
Čeprav je zdravo ali celo koristno (za slabokrvne), pa ima rdeče meso tudi slabe strani. Kot vir nasičenih maščob je uživanje rdečega mesa lahko povezano z zamaščenimi jetri. Posebej mastno meso poveča koncentracijo trigliceridov v jetrih.
Alkohol
O škodljivosti alkohola ni potrebno posebej razlagati, dobro pa je vedeti, da tudi zmerno uživanje pripomore k nalaganju maščob v jetrih. Zato priporočajo popolno izogibanje alkoholu, če je to le mogoče.
Izogibanje slabim navadam ali razvadam pa ne bo le blagodejno vplivalo na vaša jetra, pač pa tudi pripomoglo k zmanjšanju telesne teže, še piše portal N1 Zagreb.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje