Z antioksidanti bogat cimet ni samo dober za izboljšanje okusa, ampak je s svojim značilnim vonjem pravi znanilec božičnih praznikov. Čudovita začimba pa naj bi tudi uravnavala krvni sladkor, izboljšala občutljivost za inzulin in zmanjševala tveganje za srčna obolenja. In brez cimetovih sladic ne bodo minili niti letošnji prazniki.
Imate radi cimetove polžke? Potem vas bo lešnikov venec s cimetom še bolj navdušil. Skuhajte zraven še topel čaj ali vročo čokolado ter uživajte v miru, ki ga prinesejo praznični dnevi in domača peka.
Lešnikov venec s cimetom
Za 16 kosov potrebujete:
Za testo:
- 150 g mleka
- 20 g kvasa
- 100 g sladkorja v prahu
- 300 g moke
- sol
- 2 jajci
- nastrgano lupinico ½ bio limone
- 150 g masla
- Za nadev:
- 60 g masla
- 80 g drobno mletega sladkorja
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g drobno mletih lešnikov
- Segrejte mleko. V skledo zdrobite kvas, dodajte 1 žlico sladkorja in polovico mlačnega mleka in 2 žlici moke. Mešanica naj na toplem vzhaja 5 do 10 minut.
- V drugo skledo presejte preostalo moko, dodajte ščepec soli, jajci, limonino lupinico, preostalo mleko in sladkor. Dodajte kvašeno mešanico in vse skupaj dobro pregnetite. Stopljeno maslo naj se malo ohladi, nato ga vgnetite v testo. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in pustite, da 60 minut vzhaja na toplem.
- V kozici stopite maslo in mu primešajte sladkor, cimet in mlete lešnike. Počakajte, da se nadev ohladi.
- Testo na pomokani delovni površini razvaljajte 5 mm debelo in ga pustite stati približno 15 minut. Premažite ga z nadevom in po dolgem zvijte. Zvitek po dolgem zarežite skoraj do konca, oba dela nekajkrat zasukajte, oblikujte venec in zatisnite konce.
- Kolač položite v pekač, obložen s papirjem za peko, in pustite počivati 15 minut. Približno 15 minut ga pecite pri 180 stopinjah, nato 20 minut pri 160 stopinjah. Po peki naj se ohladi na kuhinjski rešetki. Okrasite ga s trakovi, cimetovimi paličicami ali brusnicami.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!