Juhe so kot nalašč za dneve, ki so malce hladnejši. So okusne in preprosto pogrejejo, lahko so topla predjed ali samostojni obrok.
Jesen je tisti čas, ko so juhe pogosteje na mizah. Še posebej take, ki jih je mogoče hitro pripraviti. Med slednje zagotovo spadajo kremne juhe iz jesenskih darov narave, kot je na primer juha z gobami in kostanji. Priprava je hitra, okus pa fantastičen, zato si jo je v tem letnem času dobro privoščiti.
Sestavine (za 6 oseb):
- 20 gramov suhih gob
- 400 gramov narezanih svežih gob (jurčki, šampinjoni …)
- 2 žlici masla
- 1 večji narezan por
- 1 korenček
- 50 gramov pečenih in olupljenih kostanjev
- 500 ml jušne osnove
- 100 ml smetane za kuhanje
- sol, poper in malce suhega rožmarina
- 2 žlici olivnega olja
Priprava:
Suhe gobe namočite v vroči vodi, da se zmehčajo. Odcedite jih in shranite vodo, v kateri so se namakale. Preostale sveže gobe narežite, enako naredite z zelenjavo. V loncu raztopite maslo in ga segrejte. Nanj dajte narezane gobe, por, korenček in ščepec rožmarina.
Pražite okrog 10 minut na zmernem ognju in občasno premešajte. Nato dodajte kostanje, jušno osnovo in vodo, v kateri so se namakale suhe gobe. Solite in poprajte. Juho kuhajte približno 20 minut oziroma toliko časa, da se kostanji zmehčajo. Na koncu dodajte še smetano. Če hočete gladko in kremno juho, jo spasirajte s paličnim mešalnikom, lahko pa jo postrežete tudi tako, kakršna je. Dober tek!
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.