V številnih gospodinjstvih okrog novega leta zadiši po sarmi, odlični zeljnati jedi, ki ima številne zveste privržence.
Marsikdo si božično-novoletnih praznikov ne predstavlja brez klasičnih jedi, ki se znajdejo na mizah v številnih domovih: raznih piškotov, tatarskega bifteka, pečenke, francoske solate in okusnih narezkov. Po tem, ko vstopimo v novo leto, pa številni prisegajo na okusno jed iz zelja – sarmo. Ta je postala že prava klasika tudi v slovenski kulinariki.
Obstajajo mesne različice te priljubljene jedi, pa tudi vegetarijanske, ki so prav tako zelo okusne. Pomembno je izbrati dobre sestavine, s pomočjo katerih pripravimo brezmesno različico sarmic.
Če se navdušujete nad zelenjavnimi jedmi, se lahko preizkusite v pripravi okusne vegetarijanske sarme, zapečene v pečici.
Sestavine za 4 osebe:
- 8 velikih listov svežega zelja
- 100 g kuhanega riža
- 4 drobno nasekljane mlade čebule
- 1 strt strok česna
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- pol skodelice rozin
- 2 žlici narezanih mandljev
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 skodelica zelenjavne juhe
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
- pol žlice mletega cimeta
- 1 žlica kumine, sol, poper
Sestavine za omako:
- 4 žlice jogurta
- 1 žlica mlete kumine
- 1 žlica nasekljane sveže mete
Priprava:
Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač premažemo z oljem. Zeljne liste oparimo v vreli vodi, da se zmehčajo, nato jih odcedimo in izrežemo trdi del oziroma stržen.
Nadev pripravimo tako, da v velikem loncu segrejemo olje, dodamo mlado čebulo in česen, ki ju pražimo pri srednji temperaturi. Dodamo paradižnikov koncentrat, rozine, mandlje, kumino, cimet, peteršilj, riž, potem vse dobro premešamo. Nadev umaknemo z ognja in pustimo, da se malce ohladi.
Na zeljni list damo nadev, zavijemo in oblikujemo sarmo. Oblikovane sarme polagamo v globlji pekač, stran, ki je zavita, naj bo obrnjena navzdol. Ko jih zložimo, prelijemo z jušno osnovo. Pred peko pekač prekrijemo s folijo ali pokrovom. Pečemo do 25 minut.
V tem času lahko pripravimo jogurtovo omako: v skodelici zmešamo jogurt, kumino in meto. Sarme z omako prelijemo, tik preden jih postrežemo. Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!