Recept za tako imenovano "vodno torto" je v resnici precej stara tradicija. Sega v 19. stoletje, ko je veljala za precej skromno sladico, ki so si jo v posebnih življenjskih trenutkih privoščili tisti manj premožnejši.
Njena priprava ni preveč zahtevna, zanjo pa potrebujete zgolj osnovne sestavine. Kljub svoji siromašni preteklosti je danes priljubljena izbira številnih ljubiteljev sladkega, saj slovi kot sladica, ki se od mehkobe kar topi v ustih.
Za njeno pripravo potrebujete:
- 330 ml mineralne vode
- 16 g pecilnega praška
- 300 g moke
- 200 g sladkorja
- 90 ml sončničnega olja
- 1 strok vanilje
Pripravite pa jo takole:
Moko v skledi zmešajte s pecilnim praškom in jo za nekaj časa postavite na stran. V drugi posodi zmešajte sladkor in vodo, tako da se sladkor stopi, nato dodajte vaniljo in olje ter vse skupaj dobro premešajte. Vzemite skledo z mešanico moke in pecilnega praška ter jo postopoma dodajajte drugi mešanici, da se izognete nastanku grudic. Maso nato vlijte v pekač s premerom 24 centimetrov ter pecite 50 minut pri 180 stopinjah. Pečeno torto okrasite še s sladkorjem v prahu. Pa dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje