Recept: Preprosti špageti z jesenskim pridihom

Magazin 21. Okt 202207:00
špageti
Profimedia

Med delovnim tednom si marsikdo rad olajša kuhanje, zato so recepti za hitre, enostavne, a vseeno okusne jedi vedno dobrodošla popestritev.

Jesen nam poleg pridelkov z vrta zdaj ponuja še obilje dobrot, ki jih lahko najdemo med sprehodom po gozdu. Poleg okusnih gob je zdaj sezona kostanjev, ki s svojim sladkastim okusom vedno znova osvajajo brbončice.

Kostanje lahko pripravimo pečene, kuhane, v obliki pireja, so pa tudi odličen dodatek k juham in omakam. V kombinaciji z drugo zelenjavo pa nastane (tudi) okusna omaka za špagete, ki je zelo preprosta in hitra za pripravo.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 5 strokov česna
  • rdeč feferon (sladek ali pekoč, odvisno od okusa)
  • olivno olje
  • špageti
  • 8 večjih kuhanih in iztisnjenih kostanjev (prerežite jih na pol in jih iztisnite s prsti)

Priprava:

V večji lonec dajte vodo, jo zavrite in vanjo dajte špagete. Medtem ko se špageti kuhajo, nasekljajte česen in rdeči feferon, ki je lahko tudi pekoč (če vam je tako ljubše). V ponev dajte toliko olivnega olja, da pokrije dno. Počakajte, da se olje segreje, nato pa v ponev dajte česen. Na hitro ga prepražite na olju, toliko, da zadiši in se malce rumenkasto obarva. Potem dodajte še nasekljan feferon in na hitro premešajte. Zalijte z eno zajemalko vode, v kateri se kuhajo špageti, ter malce prevrite. Dodajte polovico iztisnjenih kostanjev in jih malce razpustite.

Ko so špageti skuhani, jih odcedite in dajte v ponev, po potrebi zalijte še z malce škrobne vode. Dobro premešajte in jih dajte na krožnik. Na koncu, tik pred serviranjem, po špagetih posujte še drugo polovico iztisnjenih kostanjev, za dekoracijo lahko dodate še malce peteršilja ali bazilike. Dober tek.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.