Ta praznični recept si zapomnite za dan po silvestrovem, ko vam bo v hladilniku ostala penina, praznovanja pa še ne bo konec. Postrezite s smetano ali sladoledom.
Naša filozofija hrane je preprosta. Uporabite najboljše sestavine, ki jih najdete, podprite neodvisne lokalne proizvajalce in poskrbite, da bodo jedi čim bolj enostavne. A za posebno priložnost, kot je silvestrovo, si radi privoščimo nekaj pregrešnega. Če vam bo po nazdravljanju ostalo kaj penine, imamo popoln recept, ki je kot nalašč, da porabite vse njene ostanke, ko praznujete doma.
Žele iz penine
Ta sladica ima pridih praznovanja, zato se zdi primeren recept, da z njim zaključimo silvestrsko pojedino ali si ga privoščimo naslednji dan. Žele je treba narediti in nastaviti vsaj 24 ur prej. Je nekoliko ekstravaganten, zato kot nadomestek za šampanjec lahko uporabite tudi gazirano vino ali prosecco. (Če ste imeli penino v hladilniku od božiča, je to zanj popolna uporaba.) Predlagamo majhno porcijo, saj je sladica precej močna.
Za šest oseb.
Sestavine:
– 450 ml vode
– 100 g sladkorja
– 700 ml penine
– 7 lističev želatine
– 1 čajna žlička rastlinskega olja
– sladka smetana ali sladoled
Postopek priprave
1. Vodo in sladkor položite v ponev s težkim dnom in segrevajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
2. Nalijte penino v skledo in vanj položite tudi lističe želatine. Pustite približno 10 minut, dokler se lističi ne zmehčajo. Nato liste stisnite in dodajte sladkorni sirup.
3. Liste želatine stepite, dokler se popolnoma ne raztopijo v mešanici sladkornega sirupa in penine.
4. Pustite, da se zmes ohladi.
5. Kalup za žele, posamezne kozarce ali kalupe rahlo namažite z nevtralnim oljem in vlijte tekočo mešanico. Pustite, da se zmes ohladi in postavite čez noč v hladilnik.
6. Za serviranje uporabite krožnik, ki bo zadržal odvečno tekočino.
7. V loncu zavrite vodo in dno kalupa za žele za nekaj sekund položite v notranjost ali dokler se rahlo ne spusti, nato sladico hitro, a trdno obrnite na krožnik. Vroča voda bo sprostila žele, hkrati pa ohranila obliko kalupa – vendar morate poskrbeti, da kalupa v njej ne pustite dolgo.
8. Postrezite s smetano ali sladoledom.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!