Popolnoma hrustljav in hkrati sočen pečen puran je želja vseh, ki imajo radi puranje meso. Da je to lahko več kot le želja, je dokazal legendarni Gordon Ramsey, čigar recept delimo z vami.
Gordon Ramsey je pripravo purana predstavil na preprost način, brez prevelikega filozofiranja in mitov, ki jih običajno povezujemo z recepti velikih kuharjev.
Njegov glavni nasvet je – dobra priprava, torej mesu dodajte okuse in ga noč pred pripravo marinirajte in pustite v hladilniku.
Da se puran ne izsuši, ga dobro namažite z mešanico iz masla in začimb.
Sestavine:
- puran (4 do 5 kg)
- morska sol in sveže mleti črni poper
- 2 rdeči čebuli, neolupljeni, narezani na polovice
- 3 limone
- 3 stroki česna
- 6 lovorovih listov
- oljčno ulje
- 8 rezin slanine
- 375 g masla sobne temperature
- list peteršilja
Priprava:
Pripravite maslo za mariniranje purana: zmehčano maslo dajte v večjo skledo in ga začinite s soljo in poprom. Dodajte malo olivnega olja in dobro premešajte, nato še lupinico in sok dveh limon, tri stroke pretlačenega česna in sesekljan peteršilj. Dobro premešajte.
V notranjost purana dodajte sol in poper. Dodajte polovice čebul, celo limono in lovorove liste.
Purana obrnemo navzgor in z dlanmi previdno ločimo kožo od mesa po celotni površini. Bodite previdni, koža mora ostati cela.
Ko ste kožo ločili, pod njo namažite mešanico pripravljenega masla in pazite, da se enakomerno porazdeli po vseh delih. Eno veliko žlico mešanice pustimo, da purana namažemo tudi na zunanji strani. Purana zavijemo v plastično folijo in ga pustimo nekaj ur ali čez noč v hladilniku.
Naslednji dan pečico segrejte na 220 °C. Purana v ponvi pokapajte z olivnim oljem. Na zunanjo stran dodajte sol in poper. Pecite ga v segreti pečici približno 15 minut, da se zapeče.
Ko ga vzamete iz pečice, ga prelijte z maščobo, v kateri se peče, nato po celotni površini razporedite rezine slanine in ponovno zalijte z maščobo.
Vrnite ga v pečico, temperaturo zmanjšajte na 180 °C in pecite približno dve do dve uri in pol, odvisno od tega, kako težek je. Za vsak kilogram purana potrebujete pol ure toplotne obdelave.
Med peko purana občasno prelijte z maščobo iz pekača.
Ko ga vzamete iz pečice, ga pustite stati do dve uri, preden ga razrežete.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!