Za letošnji pust lahko morda pripravite tudi nekoliko drugačne krofe – portugalske, ki so sicer znani kot "bolas de Berlim".
Če še niste spekli krofov, je še vedno čas, vsaj do torka.
Morda bi za spremembo poskusili narediti krofe ali pa vsaj nekaj krofov na način, kot jih že dolgo delajo na Portugalskem in so znani kot “bolas de Berlim” ali “berlinske žoge”. Drugod jim pravijo kar Berlinerji. Recept so namreč na Portugalsko prinesli nemški Judje in z njimi navdušili Portugalce, piše spletni portal Pun Kufer.
Za razliko od naših krofov so portugalski krofi polnjeni z jajčno kremo, ki ji lahko dodate tudi okus vanilje.
Sestavine za testo:
500 gramov moke
8 gramov soli
15 gramov sladkorja
2,4 decilitra mleka
9 gramov suhega kvasa
60 gramov masla
1 veliko jajce
Sestavine za kremo:
0,5 litra polnomastnega mleka
50 gramov jedilnega škroba
100 gramov sladkorja
2 veliki jajci
lupina 1/2 limone
Sestavini za posip
60 gramov sladkorja v prahu za posipanje
30 gramov cimeta v prahu za posipanje
Priprava kreme:
Za kremo v večji skledi zmešajte jedilni škrob, sladkor, 2 žlici mleka in jajci ter zmešajte z metlico.
Preostanek mleka segrejte skupaj z limonino lupino na srednjem ognju, dokler ne zavre. Ko zavre, odstranite lupino in vroče mleko enakomerno prelijte v skledo in pri tem mešajte, da se zmes zgosti, potem pa vse skupaj postavite na ogenj in ob mešanju segrevajte, dokler se ne zgosti do konca – kot puding. Kremo presipajte v novo posodo in jo pustite, da se ohladi.
Priprava testa:
Suhi kvas raztopite v malce mlačnega mleka, ki mu dodate malce sladkorja in pustite, da naraste, približno 10 minut.
Sestavine za testo zmešajte in jih z mešalnikom ali ročno mešaje najprej počasi, potem pa hitreje, dokler testo ne postane gladko in elastično.
Če boste testo mešali ročno, najprej v skledo nasujte moko, ki ji na sredini naredite vdolbino, potem pa dodajajte ostale sestavine in mesite okoli 10 do 15 minut.
Nastalo testo premestite v pomokano in malce namaščeno skledo in pokrijte s prozorno folijo ali krpo. Pustite okoli 90 minut.
Po tem času ga prenesite na pomokano delovno površino. Testo najprej malce potapkajte, da iz njega iztisnete zrak in ga razvaljajte na približno centimeter debelo.
Z okroglim modelom premera 5 do 7 centimetrov iz testa izrežite krogce in jih pustite vzhajati okoli 40 do 50 minut.
Ko opazite, da so dovolj vzšli, segrejte olje na 190 stopinj. Previdno spustite krofe v olje in jih na vsaki strani cvrite 1 do 2 minuti oziroma dokler ne postanejo lepo zlatorjavi.
Ocvrte krofe prenesite na krožnik, obložen s papirnato servieto in pustite, da se malce odcedijo. Vsak krof zarežite skoraj do konca, jih napolnite z jajčno kremo in posipajte s sladkorjem v prahu in cimetom.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!