Priznajte, da čeprav niste najbolj navdušeni nad peko piškotov in sladic, tudi vas decembra prime, da bi imeli na mizi kaj domačega. V resnici peka piškotov ni tako zahtevna, kot se zdi na prvi pogled. Za vas imamo dva odlična recepta, ki ju bo vesel tudi Miklavž, ki je že za ovinkom.
Miklavževi piškoti
Za 20 do 25 kosov potrebujete:
- 100 g lešnikov
- 220 g moke
- 60 g sladkorja v prahu
- ščepec mlete vanilje
- ščepec limonine lupinice
- 180 g masla
- 1 rumenjak
- marmelado
- 4 različno velike okrogle modelčke
1. Lešnike popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe, jih zavijte v kuhinjsko krpo, počakajte, da se ohladijo, nato jih zmeljite. Moko in sladkor presejte na delovno površino, dodajte maslo, lešnike, vaniljo, limonino lupinico in rumenjak ter zgnetite mehko in voljno testo. Zavijte ga v folijo za živila in za 30 minut postavite v hladilnik.
2. Testo razvaljajte na pomokani delovni površini, izrežite enako število večjih in enako število manjših krogov, nato izrežite še dvojno število preostalih oblik. Položite jih v pekače, obložene s papirjem za peko in 10 do 12 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Kroge zlepite skupaj z marmelado in piškote še vroče potresite s sladkorjem v prahu.
Piškoti s čokoladno glazuro
Za 20 kosov potrebujete:
- 500 g moke
- 200 g sladkorja v prahu
- 100 g mletih orehov
- 1 žličko mletega cimeta
- 1 vaniljev sladkor
- 300 g masla
- limonino lupinico in sok 1 limone
- marmelado
- 2 tablici čokolade
- polovičke orehovih jedrc
- moko za delovno površino
1. Moko presejte na delovno površino in ji primešajte sladkor, orehe, cimet in malce nastrgane limonine lupinice. Dodajte ji še koščke masla in limonov sok.
2. Zgnetite mehko in voljno testo, ga zavijte v folijo za živila in za 60 minut postavite v hladilnik. Nato ga tanko razvaljajte in izrežite kroge. Položite jih v pekače, obložene s papirjem za peko, in 10 do 12 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladijo.
3. Z marmelado zlepite skupaj po dva piškota. Nad vročo vodno kopeljo segrejte čokolado in mešajte, dokler ne dobite gladke glazure. Z njo premažite vrhnje dele piškotov, v glazuro potisnite polovičko orehovega jedrca in počakajte, da se piškoti strdijo.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!