Rjav napitek, prepojen s kofeinom, ima več moči, kot da vas zjutraj le zbudi.
Po novi študiji, ki je bila objavljena v reviji Annals of Internal Medicine, imajo ljudje, ki pijejo kavo – nesladkano ali sladkano, manjše tveganje za smrt v primerjavi s tistimi, ki je ne pijejo.
Raziskovalci so v Združenem kraljestvu do petkrat v enem letu anketirali 171.616 udeležencev o življenjskem slogu, vključno z navadami pitja kave. Znanstveniki so nato po določenem času pregledali mrliške liste in ugotavljali, kdo je umrl v povprečju sedem let pozneje.
Udeleženci so bili stari od 37 do 73 let; poročali so, da v času raziskave niso imeli bolezni srca in ožilja ali raka.
Izsledki so pokazali, da so imeli ljudje, ki so pili zmerno količino kave – od 1,5 do 3,5 skodelice na dan in so jo sladkali – za približno 30 odstotkov manjše tveganje smrti v primerjavi s tistimi, ki niso pili kave, je dejala dr. Christina Wee, profesorica medicine na Harvard Medical School, ki ni bila vključena v študijo. Dr. Wee je tudi namestnica urednice Annals of Internal Medicine.
Tisti, ki so pili nesladkano kavo, so imeli od 16 do 29 odstotkov manjše tveganje za smrt v primerjavi s tistimi, ki ne pijejo kave, je dodala.
Ugotovitve so bile prilagojene sociodemografskim dejavnikom, življenjskemu slogu in kliničnim dejavnikom, da bi odpravili njihov vpliv na rezultate. Raziskovalna skupina je na primer postavljala vprašanja o stopnji kajenja, telesni dejavnosti, stopnji izobrazbe in prehranjevalnih navadah, je dejala Wee.
Prilagoditve raziskovalcev so sicer omejene, ker niso spraševali o drugih dejavnikih, ki bi lahko vplivali na izsledke, kot sta dohodek in poklic, je dejala.
Pozorni bodite na dodan sladkor
Če je vaša izbira bela kava s sladkorjem in karamelni macchiato, nimate sreče.
Povprečen ljubitelj sladkane kave vanjo v povprečju doda eno žličko sladkorja, je pokazala študija.
“Če kavi dodate samo eno žličko sladkorja, ta ne izniči popolnoma prednosti kave,” je dejala Wee.
Rezultati za umetna sladila so bili manj jasni, zato raziskovalci niso mogli narediti nobenih zaključkov za ljudi, ki imajo raje nadomestke sladkorja.
“Na podlagi te študije lahko zdravniki pacientom svetujejo, da jim ni treba izločiti kave iz prehrane, ampak naj bodo previdni pri visokokaloričnih posebnih kavah,” je dejal avtor študije dr. Dan Liu z oddelka za epidemiologijo na Southern Medical University v mestu Gvangdžov na Kitajskem.
Kako kava vpliva na telo?
Prejšnje raziskave so pokazale, da uživanje kave lahko zaščiti srce in pomaga pri zdravljenju drugih bolezni, je dejal Liu. Prav tako lahko zmanjša tveganje za težave z jetri, je pokazala študija iz leta 2021.
Zelo pomembno je, kako je kava proizvedena, je povedal Gunter Kuhnle, profesor prehrane in živilske znanosti na Univerzi v Readingu v Združenem kraljestvu. V študiji ni sodeloval.
Nekatere vrste vsebujejo fenolne spojine, ki naj bi bile koristne, je dejal.
Te kemične spojine vplivajo na okus in aromo kave ter so dragocene, ker lahko delujejo kot antioksidanti ter imajo protivnetne lastnosti in zavirajo staranje.
Dve najpogostejši vrsti kave sta arabica in robusta, raziskave pa kažejo, da ima robusta višjo vsebnost fenolov kot arabica.
Nepražena zelena kavna zrna vsebujejo več fenolnih spojin, vendar jih zaradi slabe arome ljudje pražijo. Glede na način praženja se lahko nekatere fenolne spojine razgradijo.
Odvisno od tega, kako jo kuhate, lahko kava vsebuje visoke ravni diterpenov – to so kemične spojine, ki lahko povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, je dejal Kuhnle.
Po študiji iz leta 2016 kuhana kava in francoska stiskana kava vsebujeta največje količine diterpenov.
Kava moka in espresso vsebujeta zmerno količino diterpenov, najmanjšo pa instant ali filtrirana kava.
Avtorica: Megan Marples/CNN
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!