Če se želite izogniti solzam pri rezanju ali sekljanju čebule, pazite, kakšen nož uporabljate in na način, kako režete čebulo.
“Obstajata dva načina, kako preprečiti jok z rezanjem čebule,” v videu, ki ga je objavila na Instagramu, pravi kuharska mojstrica Erica Wides.
Čebula je osnova vsake dobre jedi, a je za mnoge ljudi priprava te sicer zdrave zelenjave prava muka. Rezanje ali sekljanje namreč mnogim privabi solze na obraz. Že nekaj časa vemo, da je to posledica plina, imenovanega propan-etil-žveplov-oksid, ki ga čebula začne izpuščati, če poškodujemo njeno lupino. Plin se v stiku z vodo spremeni v žvepleno kislino. Naše oči in nosna sluznica pa so pokriti s tanko plastjo vode in posledica sta pekoč občutek in solze ali poln nos, s čimer naše telo poskuša odplakniti dražečo snov.
V svetu gospodinjskih trikov jih obstaja kar nekaj, ki poskušajo preprečiti jokanje ob rezanju čebule – od resnih, ki svetujejo, da čebulo pred rezanjem za nekaj časa postavimo v hladilnik, do bolj hudomušnih, ki predlagajo nošenje plavalnih ali smučarskih očal, mokrih robcev in podobnih fizičnih preprek.
Erica pa svetuje bolj enostavno metodo. Za začetek pa je bistveno, da za rezanje čebule uporabite čim bolj oster nož.
“Bolj kot je nož oster, manj bo solz,” pravi kuharica v posnetku. Druga stvar pa je uporaba pravilne tehnike rezanja – namesto pritiskanja noža navpično navzdol čebulo režemo s potiskanjem noža navzdol in naprej (torej stran od sebe). Kot pojasnjuje mojstrica, to prepreči poškodbo čebulnih celic, ki bi sprostile še več dražeče spojine.
Prvi video je postal viralen, tako da je Erica na svojem Instagram profilu po nekaj časa objavila še enega, kjer je postopek ponovno razložila. V tem videu je tudi pojasnila, da pri rezanju čebule nikoli ne odstranite koreninskega “čepka” na dnu čebule. Oba videa sta uporabnike Instagrama navdušila, kar so pokazali z množico komentarjev, ki se Erici zahvaljujejo za “nasvet, ki jim je spremenil življenje”.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje