S to ribo se dogaja nekaj čudnega: skrivnostno motnjo preučujejo znanstveniki

author
N1
07. mar 2025. 19:08
riba, šarg
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Predstavljajte si, da skuhate svežega šarga, a namesto sočnega mesa dobite nekaj, kar spominja na žvečilni gumi. Prav to se dogaja ribam s skrivnostno motnjo gumijasti šarg, ki jo preiskujejo hrvaški znanstveniki.

Pojem gumijasti šarg, v znanstveni literaturi znan kot ATS (Abnormal Tough Syndrome), je motnja pri ribah, ki se najpogosteje pojavlja prav pri šargih, poroča hrvaški portal Morski.hr. Riba z omenjeno motnjo je sicer na videz povsem običajna, vendar pa ta povzroči, da meso med kuhanjem postane nenavadno žilavo, kot žvečilni gumi, ne glede na to, ali je riba sveža ali stara.
Vzroki za ta pojav niso povsem znani, a znanstveniki ugibajo, da so za to krivi invazivna alga caulerpa cylindracea, njeni metaboliti, težke kovine v okolju ter izguba maščobnih zalog zaradi ekoloških dejavnikov, najverjetneje pa gre za kombinacijo različnih vzrokov, meni Pero Ugarković z inštituta za oceanografijo in ribištvo v Splitu.

Gre sicer za relativno novo motnjo, ki so jo znanstveniki opazili v minulih 40 letih. Ponekod v Sredozemlju so zaradi nje že opustili lov na šarge. V Jadranskem morju pa so ta pojav opazili šele pred kratkim, pravi Pero Ugarkovič in dodaja, da skušajo s pomočjo podvodnih ribolovcev ugotoviti, kako razširjena je omenjena motnja pri nas.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih