Ne le slastna poletna osvežitev, slive so tudi bogat vir vitaminov in mineralov. Strokovnjaki so pojasnili, zakaj bi se ta sadež moral pogosteje znajti na našem jedilniku.
Iz sliv lahko skuhamo sladko marmelado, osvežilen kompot, slastne cmoke, najbolje pa je, da jih uživamo surove, poroča spletni portal Punkufer.
To je sedem razlogov, zakaj bi se moral ta sadež večkrat znajti na naših krožnikih.
Kraljica dobre prebave
Slive so bogate s prehranskimi vlakninami, ki spodbujajo prebavo in čistijo telo. Blagodejno bodo vplivale na vas, če ste zaprti.
Sliva uravnava krvni tlak
100 gramov svežih sliv vsebuje kar 160 miligramov kalija, ki ima pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka.
Blagodejni vpliv na srce
Študije so pokazale, da uživanje sliv blagodejno vpliva na delovanje srca in celotnega srčno-žilnega sistema.
Sliva krepi imunski sistem
Slive vsebujejo ogromno vitamina C in antioksidantov, ki krepijo imunski sistem.
Slive so dobre za kožo
Moder sadež vsebuje tudi betakaroten in vitamin E, ki pozitivno vplivata na elastičnost kože in njen videz.
Prijateljice kosti
Antioksidanti, kot so flavonoidi in fenolne spojine, pa tudi nekateri minerali, blagodejno vplivajo na splošno zdravje kostnega sistema.
Vzdrževanje telesne teže
Priljubljen poletni sadež ima nizko vsebnost kalorij, in sicer v 100 gramih le 45 kalorij. Uživanje tega sadja zato priporočajo tistim, ki želijo biti pazljivi pri vnosu kalorij in vzdrževati zdravo telesno težo.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje