Se je spomnite? Imela je en hit, ki ga vsi poznamo: kako je videti danes

Magazin 25. Jun 202405:00 1 komentar
Suzanne Vega
Foto: Zajem zaslona/YouTube

Album Solitude Standing (1987) je bil njen največji komercialni uspeh, v ZDA so prodali več kot milijon izvodov. Album vključuje tudi mednarodno uspešnico "Luka", ki poje o zlorabi otrok.

Suzanne Vega je ameriška pevka, tekstopiska in glasbena producentka, ki slovi po svojem edinstvenem vokalnem izrazu in poetičnih besedilih.

Njeno pesem “Luka” še danes pogosto predvajajo na radijskih postajah po vsem svetu. Za mnoge je to čustveno težka pesem, saj se ukvarja s temo zlorabe otrok.

Suzanne Nadine Vega se je rodila 11. julija 1959 v Santa Monici v Kaliforniji. Njena starša sta se ločila kmalu po njenem rojstvu. Priimek Vega je prevzela po očimu, s katerim se je njena mama poročila kmalu po ločitvi od Suzanninega biološkega očeta. Ko je bila stara dve leti in pol, se je družina preselila v New York.

Da Ed Vega ni njen biološki oče, je izvedela šele pri devetih letih. S pravim očetom sta se prvič srečala v njenih poznih dvajsetih in ostala v stiku.

Med študijem angleške književnosti na fakulteti Barnard je nastopala na manjših prizoriščih v Greenwich Villageu. Leta 1984 je podpisala pogodbo z veliko založbo, sledil je velik uspeh.

Njen prvi album, “Suzanne Vega”, je izšel leta 1985 in prejel pozitivne kritike v ZDA, v Veliki Britaniji pa je dosegel platinasto naklado. Njen drugi album, “Solitude Standing” (1987), je bil njen največji komercialni uspeh, saj so v ZDA prodali več kot milijon izvodov. Album vključuje mednarodno uspešnico “Luka”, ki je napisana iz perspektive zlorabljenega otroka.

Suzanne Vega Suzanne Vega
Suzanne Vega na enem od koncertov v zadnjem času (Foto: PROFIMEDIA)
Suzanne Vega Suzanne Vega
Suzanne Vega na enem od koncertov v zadnjem času (Foto: PROFIMEDIA)
Suzanne Vega Suzanne Vega
Suzanne Vega na enem od koncertov v zadnjem času (Foto: PROFIMEDIA)

“Videla sem skupino otrok, ki so se igrali pred mojo stavbo, in eden od njih, ki mu je bilo ime Luka, se mi je zdel malo drugačen od ostalih. Vedno sem si zapomnila njegovo ime in obraz. O njem nisem vedela veliko, a zdel se mi je drugačen. Na njegovem značaju sem zasnovala pesem ‘Luka’. V pesmi je deček Luka zlorabljen otrok, v resničnem življenju pa mislim, da ni bil, le bil je drugačen,” je pojasnila Vega v enem od intervjujev.

V devetdesetih letih je Vega sodelovala z različnimi producenti in raziskovala nove zvoke, tudi področje elektronske glasbe. Remiks pesmi “Tom’s Diner” je postal eden prvih uspešnih primerov združevanja ljudske glasbe in elektronike.

Leta 1995 se je Vega poročila z glasbenikom in producentom Mitchellom Froomom, s katerim ima hčerko Ruby Froom. Vega in Froom sta se ločila leta 1998, leta 2006 pa se je poročila z odvetnikom Paulom Millsom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje