Če nismo preveliki sladkosnedi, nam kilogram sladkorja na kuhinjski polici običajno leži več tednov ali mesecev. Roka uporabe sicer nima, a to ne pomeni, da bo mesece od nakupa enako svež kot takrat, ko smo ga kupili.
Sladkor je eno od živil, ki načeloma nimajo roka trajanja. Je učinkovit konzervans in je, ker dobro absorbira vlago iz hrane, pogosto ključna sestavina za vlaganje. A to velja le, če je shranjen v suhem in temnem prostoru. Če ga neprimerno hranimo, se sicer ne bo pokvaril, se bo pa kontaminiral.
Sladkor se lahko “okuži” z vlago in škodljivci ali drugimi snovmi, ki vplivajo na njegovo kakovost ali ga naredijo nevarnega za uživanje. Poleg tega lahko sladkor absorbira vonjave in okuse iz zraka, zaradi česar bo za uživanje morda varen, a ne preveč okusen.
Številne organizacije za varnost hrane priporočajo, da vrečko sladkorja zavržete po dveh letih, a če ne opazite nobene spremembe v vonju ali kakovosti, bo stari sladkor deloval enako dobro kot nova vrečka sladkorja.
Kaj pa rjavi sladkor?
Rjavi sladkor ima sloves pokvarljivega blaga, v tem primeru pa se to nanaša predvsem na dejstvo, da se na zraku močno strdi. Strjevanje lahko najbolje preprečimo tako, da ga damo v nepredušno posodo.
Če se je vaš sladkor že strdil, pa ga lahko za kratek čas postavite v mikrovalovno pečico ali pa mu primešate nekaj kapljic vode in ga tako zmehčate.
Vendarle pa je priporočljivo, da rjavi sladkor porabite v roku dveh let za optimalno svežino in okus. Lahko ga shranite tudi v zamrzovalnik, vendar ne pozabite, da ga boste morali pred uporabo odmrzovati nekaj ur.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!