Regrat je okusna in zdrava divja rastilna, s katero po zimi prečistimo utrujeno telo. Sledi nekaj napotkov za nabiranje in idej za pripravo.
Stara imena za regrat
Regratu so včasih rekli jajčar, mlečec, farška plata in še kaj. Stara imena se navezujejo na njegove značilnosti in uporabo. Jajčar zato, ker ga največkrat jemo v solati z dodatkom trdo kuhanih jajc in krompirja. Mlečec se je imenoval bel in rahlo lepljiv sok, ki priteče iz stebel in korenin ter je zelo cenjen v naravnem zdravilstvu. Za levji zob (dent-de-lion) pa so ga označili Francozi, ki so jih njegovi listi spominjali na ostre čekane leva.
Nabiranje
Pri izbiri kraja nabiranja regrata je potrebna previdnost, da ne izbiramo travnikov, po katerih kmetje v tem času polivajo gnojnico. Prav tako bodite pozorni, da ga ne nabirate v bližini prometne ceste in drugih onesnaževalcev zraka. Nabrane liste je nato treba dobro oprati in čim prej porabiti. Odcejeni bodo v hladilniku počakali dan ali dva.
Če regrat kupujete na tržnici, pa boste morali zaupati branjevki, da ga nabira na čistem območju. Bodite ob nakupu pozorni na barvo odrezanih listov. Bela barva pri poganjkih pomeni svežino. Čim temnejši in bolj suh je odrezani del, toliko starejša je solata.
Ko nabiramo korenino regrata, pa to storimo zgodaj spomladi pred cvetenjem ali jeseni. Pri nabiranju je ne smemo raniti, da iz nje ne izteče zdravilni mleček.
Zdravilno delovanje
Pri Evropski agenciji za varno hrano (EFSA) so v pregledu naslednje trditve za regrat:
(EFSA-Q-2008-4543) Regrat stimulira prebavo in prispeva k povečanju apetita,
(EFSA-Q-2008-4334) Regrat pomaga vzdrževati fiziološki pH želodca, prispeva k normalnemu delovanju prebavnega trakta.
Vemo, da regrat vsebuje ogromno rudnin, med njimi železo, kalcij in magnezij, karotenoide (predvsem betakaroten), vitamina C in E, vitamine skupine B ter številne druge snovi. Različne grenčine spodbujajo izločanje prebavnih sokov, obilje vlaknin pa preprečuje zastoje hrane v prebavilih. Regrat velja za močan diuretik. Pater in zdravilec Simon Ašič je regrat zaradi ugodnih učinkov na telo dodajal v čajne mešanice za žolč, za čiščenje jeter in v njegov znani recept za čaj KRRT (kopriva, regrat, rman, trpotec).
Regrat v kuhinji
Užitna je torej cela rastlina, zato lahko iz nje pripravimo ogromno zanimivih jedi. Liste največkrat uživamo v obliki različnih solat (z dodatkom krompirja, jajca, fižola …). A solata ni edina možnost za njegovo pripravo, pripravimo ga lahko tudi kot blitvo s krompirjem, ga dodamo v zeliščne omake in solatne prelive ali pa ga uporabimo za lično posteljico, na katero položimo različne jedi.
Večje in starejše liste blanširamo ter jih z dodatkom olivnega olja, soli in popra ponudimo kot zelenjavno prilogo. Okusne so tudi regratove juhe, omlete, rižote, narastki, pesto …
Regratove korenine pa so zanimiv dodatek solatam in zelenjavnim juham. Lahko jih sušimo, pražimo, dušimo, kuhamo ali pečemo v pečici.
Ko regrat zacveti, pa lahko iz cvetov naredimo okusen regratov med.
Vas zanima še več? Posledite našo Facebook stran N1 Magazin https://www.facebook.com/n1magazin
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!