So jajca z bolj rumenim rumenjakom tudi bolj kakovostna?

Magazin 05. Mar 202405:05 0 komentarjev
ubito jajce
Foto: PROFIMEDIA

Vas je že kdo skušal prepričati, da so jajca z bolj rumenim rumenjakom bolj kakovostna? Pa to drži?

Kakovosti jajc ne morete preprosto oceniti na podlagi barve rumenjaka, opozarjajo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS).

Barva rumenjaka ni povezana s kakovostjo jajc, pač pa je odvisna od prehrane kokoši. Kokoši, ki jih krmijo s koruzo, korenjem, lucerno in drugo zeleno krmo, bodo zvalile jajca z intenzivno rumeno bravo rumenjaka, saj so te rastline bogate s karotenoidi. To so rastlinski pigmenti, ki rastlinam pomagajo absorbirati svetlobno energijo za uporabo pri fotosintezi, za ljudi pa igrajo pomembno vlogo pri zaščiti vida.

Rumenjaki kokoši, ki jih večinoma hranijo z žiti, kot sta pšenica in oves, pa so bledo rumene barve. Ne pomeni pa, da so taka jajca manj kakovostna. 

Za kakovost jajc je ključna pestra hrana, v kateri bi se morali znajti tako insekti, druge živalske beljakovine, pa tudi zelenjava in žita. Kakovost jajc poznavalci merijo na podlagi svežine, velikosti, obliki, trdnosti in čistosti lupine, pa tudi gostoti beljaka in položaju rumenjaka, še pojasni KGZS v zapisu na družbenem omrežju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!