Pecilni prašek in soda bikarbona nista eno in isto, čeprav mnogi mislijo tako. V čem je razlika in kako ju pravilno uporabljati?
Mnogi so prepričani, da sta soda bikarbona in pecilni prašek ena in ista stvar z različnima imenoma, piše portal krstarica.com.
In nekateri ju v resnici uporabljajo za enake stvari – pri kuhi ali čiščenju. Vendar pa gre za različni stvari, saj njuna kemična struktura ni enaka in zato ni vseeno, za kaj ju boste uporabljali.
O sodi bikarboni smo že večkrat pisali, večinoma v zvezi s čiščenjem, čeprav je uporabna tudi v kulinariki. V tujih receptih jo boste prepoznali kot “baking soda”. To ime pa je podobno angleškemu imenu za pecilni prašek, “baking powder”, kar mnoge zavede.
Soda bikarbona je bazični mineral (natrijev hidrogen karbonat), ki v kombinaciji s kislinami sprošča ogljikov dioksid. Zato jo večkrat najdemo v receptih, ki vsebujejo kisle sestavine, kot sta na primer limonin sok ali javorjev sirup.
Pecilni prašek je kombinacija sode bikarbone in vinske kisline, v praksi pa ga uporabljamo za povečanje volumna in zračno teksturo testa, čeprav ga nekateri uporabljajo tudi za čiščenje. Prisotnost vinske kisline pove, da že vsebuje kislo spojino, zato za aktivacijo potrebuje samo tekočino.
Če pri peki peciva uporabljate sodo bikarbono, morate tako sestavinam dodati tudi nekaj kislega, če želite, da bi aktivirali sodo in da bi recept uspel. Portal Stvar Ukusa pa piše, da je soda skoraj trikrat močnejša od pecilnega praška, zato pazite pri dodani količini. Dodati je treba le malo sode. Za njeno aktivacijo pa je razmerje naslednje: za pol čajne žličke sode bikarbone dodajte eno čajno žličko kisa ali limoninega soka.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!