Šipek naj bi vseboval precej več vitamina C kot citrusi. Velja za močan antioksidant s številnimi zdravilnimi učinki, zato je danes vse bolj pod drobnogledom znanstvenikov. Njegove pozitivne vplive naj bi odkrili pri lajšanju osteoartritisa, negi kože, hujšanju ...
Šipek je v resnici divja vrtnica, imenovana Rosa Canina. Vrtnica uspeva predvsem v Evropi ter nekaterih predelih Afrike in Azije. Šipek je sicer znan po visoki vsebnosti vitamina C, vitamina E ter drugih antioksidantov in maščobnih kislin. Že dolgo se uporablja v tradicionalni medicini, njegove blagodejne učinke pa vse bolj odkrivajo tudi nekatere študije.
Za nego kože in pomlajevanje
Šipek je danes priljubljena sestavina za nego kože. Pogosto se uporablja v lepotni industriji, na blagodejne učinke predvsem šipkovega olja pa kažejo tudi nekatere raziskave. Vseboval naj bi snovi, ki naj bi krepile kožno pregrado in obnavljale kožo ter popravljale poškodbe, ki lahko nastanejo po prekomerni izpostavljenosti sončnim žarkom (hperpigmentacija). Imel naj bi tudi pomlajevalne učinke, kar so preverili tudi z manjšo 8-tedensko študijo, v katero so zajeli ženske, ki so vsak dan zaužile po 3 mg šipka v prahu (prehransko dopolnilo). Po zaključku študije naj bi ženske opazile znatno zmanjšanje gub ter povečanje elastičnosti kože, razlog za to pa naj bi bile visoke količine vitamina C ter maščobne kisline. Šipkovo olje pa naj bi pospeševalo tudi celjenje ran in brazgotin na koži. Tudi ta učinek naj bi preverili z manjšo študijo.
Lajša bolečine pri osteoartritisu
Šipek naj bi lajšal tudi bolečine, ki se pojavijo pri osteoartritisu – eni izmed najpogostnejših bolezni sklepov. Vir tako navaja analizo 24 študij, s katerimi naj bi raziskali ta učinek šipka. Ugotovili naj bi, da naj bi ta učinkovito zmanjševal škodljive vplive oksidativnega stresa in vnetja v sklepih. Pri posameznikih, ki so uživali prehransko dopolnilo iz šipka, pa naj bi lajšalo tudi okorelost.
Pomaga pri izgubi maščobe
Izkazal naj bi se tudi kot pomoč pri hujšanju in izgubi maščobe. Ta učinek je pokazala 12-tedenska študija, ki je pod drobnogled vzela 32 posameznikov, ki so redno jemali 100 mg šipka (prehransko dopolnilo) vsak dan. V primerjavi s kontrolno skupino naj bi se posameznikom, ki so uživali šipek, znatno zmanjšala maščoba okoli trebuha. Avtorji študije ta vpliv pripisujejo tilirozidu, močnemu antioksidantu, ki lahko pospeši presnovo maščob.
Blagodejno deluje na srce
Pozitivne učinke šipka pa naj bi raziskovalci beležili tudi pri nekaterih srčno-žilnih težavah. Šipek naj bi tako blagodejno vplival na srce in pomagal pri uravnavanju holesterola in krvnega tlaka. S 6-tedensko študijo, ki so jo opravili na 31 posameznikih, naj bi tako ugotovili, da lahko pitje napitka iz šipka (40 mg šipka) pomaga znižati krvni tlak in slab (LDL) holesterol. Napitek je sicer vseboval tudi vlaknine, a za pozitivne rezultate naj bi bil odgovoren predvsem šipek.
VIR: https://www.healthline.com/
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.