Ste med prazniki pojedli preveč? S temi živili boste prebavo spravili v red

Magazin 08. Jan 202412:38 0 komentarjev
Božična večerja
Foto: PROFIMEDIA

Če so bile preteklih nekaj tednov na vaši praznični mizi predvsem sladke in mastne jedi ter alkoholne pijače, vaša prebava verjetno še vedno okreva od najedanja s precej bolj nezdravimi živili, kot jih je sicer vajena. Na srečo si lahko pomagate z uživanjem živil z visoko vsebnostjo naravnih probiotikov.

Med božično-novoletnimi prazniki na mizi nikoli ne zmanjka vseh vrst dobrot, od pečenk do piškotov in dobrega vina. A uživanje hrane, bogate s sladkorjem in škrobom, ter uživanje velikih količin alkohola lahko kasneje povzročita prebavne motnje, napihnjenost in utrujenost.

“To je letni čas, ko smo pri prehrani nekoliko bolj popustljivi kot sicer, zaradi česar je naš prebavni sistem pod večjim pritiskom, zato se počutimo utrujene,” nutricionistko Lucy Miller povzema Zadovoljna.rs. Prebavi je po praznikih zato dobro malce pomagati.

Zdrava prebava je odvisna od pravilnega ravnovesja prebavnih encimov za razgradnjo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, ki jih zaužijemo. Ko jeste zelo velike obroke in več priboljškov kot običajno, si lahko pomagate s povečanjem teh encimov z uživanjem prave hrane, še priporoča Miller.

Navedena živila ne vsebujejo le naravnih prebavnih encimov, ki bodo pripomogla k boljši prebavi, temveč imajo tudi nešteto drugih koristi za zdravje, zato se boste zaradi njih počutili bolj energično.

Surovi med

Med je klasično zdravilno živilo, ki se uporablja že stoletja. Pomaga pri lajšanju težav s prebavili, saj je bogat z encimi, deluje protivnetno in protimikrobno ter je bogat z antioksidanti in mikrohranili.

A deloval bo le, če ga boste uživali surovega, torej ne denimo pečenega v torti ali kot dodatek toplemu čaju. Le med, ki ni bil toplotno obdelan, ohrani vse svoje encime, vitamine in minerale, piše Tportal.hr.

Banane

Banane vsebujejo topno vlakno, imenovano pektin, ki normalizira delovanje črevesja, saj deluje kot prebiotik, hrani dobre bakterije in spodbuja njihovo rast in aktivnost. Prav tako visoka vsebnost kalija in magnezija pomaga izboljšati zdravje prebavnih bakterij, zmanjšati vnetja v telesu in vzdrževati ravnovesje tekočin v telesu.

banane
Foto: PROFIMEDIA

Kefir

Kefir, ki je pripravljen iz sveže fermentiranega ovčjega, kozjega ali kravjega mleka, je odlično živilo za izboljšanje delovanja črevesja, saj vsebuje na milijone probiotikov. Je zelo vsestransko uporaben, zato ga lahko uporabite kot nadomestek za jogurt v smutijih, nadevih ali solatnih prelivih.

Kislo zelje

Kislo zelje je bogato z vitamini, mineralnimi solmi in aminokislinami, zato je pomembno za dobro počutje črevesja, saj spodbuja prebavo in krepi črevesno floro. Zaradi mlečne kisline, ki jo vsebuje, je kislo zelje naravni probiotik, poleg tega pa je tudi sezonsko živilo.

Kislo zelje
Foto: PROFIMEDIA

Jabolčni kis

Drugo živilo, ki je bogato s protimikrobnimi sestavinami, je jabolčni kis. Vsebuje ocetno kislino, mlečnokislinske bakterije in vitamine skupine B, zaradi česar je koristen probiotik za zdravje črevesja.

Njegova naravna kislost lahko pomaga pri razgradnji hrane v želodcu, pijete pa ga lahko samostojno ali kot dodatek jedem. Največja prednost njegovega uživanja je pospešena presnova in lajšanje prebavnih motenj, kot sta napenjanje ali zaprtje, pomaga pa tudi pri zgagi.

Voda

Če ste v zadnjih tednih dni pojedli preveč, je pomembno tudi, da povečate hidracijo in pijete veliko vode, saj to omogoča jetrom in ledvicam, da olajšajo izločanje odpadnih snovi. Prav tako bo povečan vnos vode pomagal pri izločanju toksinov in spodbudil občutek sitosti, kar bo preprečilo nadaljnje prenajedanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!