Kako pa potem naredijo topljeni sir?
Sire, ki zaradi tehnoloških napak ali pa nepravilnega zorenja ne bi prišli na prodajne police, namesto da bi končali v hrani za živali ali celo v smeteh, predelajo v topljeni sir.
Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov – trdih, poltrdih, mehkih – dodajo še druge mlečne in nemlečne sestavine, kot so (rekonstruirano) mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, sol, aditivi, arome in emulgatorji.
Pripravljeno mešanico nato topijo s segrevanjem in mešajo, da dobijo homogeno tekočo zmes, ki jo, oblikovano v lističe, zapakirajo v plastično folijo in ohladijo.
Obstojnost topljenega sira je zelo dolga, tudi do enega leta. Vendar pa takšen sir vsebuje tudi veliko soli in nasičenih maščobnih kislin ter fosfatov – zato se več kot dve rezini topljenega sira v lističih na dan ne priporoča.
Koliko sira se v resnici skriva v teh skrbno zaparkiranih lističih?
Ko je mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) leta 2017 opravil primerjalno ocenjevanje topljenih sirov v lističih – skupaj 11 vzorcev –, je pregled sestavin hitro razkril, da izbrani izdelki vsebujejo le od 48 do 55 % sira, pri čemer noben proizvajalec ni razkril informacij o vrstah sirov v izdelku, nekaj izdelkov pa je namesto masla vsebovalo palmovo maščobo.
Namig: namesto topljenega sira v lističih si raje privoščite poltrdi sir – kakovostnejši je in ravno tako lepo se bo stopil.
Več informacij najdete na potrosnikovzoom.si.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.