Vse več restavracij po svetu na menije vključuje invazivne živalske in rastlinske vrste, da bi kulinarične navdušence ozavestile o problematiki invazivnih vrst.
Na krožniku restavracije Silo v Londonu vas bodo pričakale jedi iz sive veverice, pacifiške ostrige, nekaterih vrst rakcev in srnjadi. Ob jedi vam bodo postregli še pivo iz japonskega dresnika. Kaj je skupnega tem sestavinam? Meni je sestavljen iz škodljivih invazivnih vrst.
Tamkajšnji chef restavracije Doug McMaster namreč vidi kuhanje z invazivkami kot način ozaveščanja o teh škodljivcih, poroča BBC.
Invazivne tujerodne vrste gospodarstvo vsako leto stanejo več kot 423 milijard dolarjev oziroma približno 395 milijard evrov, saj škodujejo naravi, zdravju ljudi in varni preskrbi s hrano, je zapisano v nedavni študiji medvladne znanstveno-politične platforme za biotsko raznovrstnost. Človek je s svojimi dejavnostmi v različne regije in ekosisteme po vsem svetu vnesel več kot 37.000 tujerodnih vrst, njihovo število pa iz leta v leto skokovito raste. Dokazano negativne posledice ima najmanj 3.500 teh vrst.
Strokovnjaki iščejo najrazličnejše načine, kako se spoprijeti s tem izzivom. Ko rečemo najrazličnejše, to tudi mislimo. Eden vse bolj priljubljenih trendov v svetu kulinarike je prehranjevanje z invazivnimi vrstami (ang. invasivorism), ki se je sicer razvilo že pred 20 leti. Njegova ključna ideja je, da bi se proti invazivnim vrstam borili tako, da bi jih jedli.
Ideje se je pred dvajsetimi leti domislil Joe Roman, varstveni biolog. Velik del svoje kariere se je ukvarjal s tem, da je ljudi prepričeval, naj ne pretiravajo z nabiranjem rastlin. Nenadoma pa je na človeško naravo pogledal z drugega zornega kota in se domislil, kako bi jo lahko izkoristil v dober namen. Ljudi bi prepričal, da uživajo rastline in živali, ki predstavljajo nevarnost za okolje, človeškemu zdravju pa niso škodljive. Na tak način bi pozitivno prispevali k blaginji okolja.
Ideja se sprva ni prijela. V naslednjih letih, ko sta vse popularnejša postajala trajnost in trend lokalnih sestavin, pa se je razmahnil tudi ta kulinarični trend.
Odlična tema za pogovor z gosti
“Invazivne vrste negativno vplivajo na okolje,” je za BBC povedal kuharski mojster McMaster. “Trajnost temelji na ravnovesju. Invazivne vrste pa to ravnovesje rušijo.”
Verjeti, da bodo restavracije zaradi povpraševanja po invazivnih vrstah izkoreninile škodljivce, je utopično. Bistven del invprehranjevanja z invazivnimi vrstami je predvsem v njegovem sporočilu oziroma izobraževalni funkciji.
“Komajda bomo nekoliko zmanjšali populacije,” je dejal McMaster in dodal, da je njegov glavni cilj pomagati pri izobraževanju ljudi o nevarnostih invazivk. V ideji pa je prepoznal tudi priložnost, da ljudi bolj poveže z lokalno hrano in okoljem.
“To je odlična tema za pogovor z našimi gosti,” je povedal. “Upam, da bodo šli ven in pomagali širiti to sporočilo.”
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!