Študentka ima več kot 100 različnih alergij: na meniju samo 13 živil

Magazin 10. Avg 202413:53 2 komentarja
Jenna Gestetner
Foto: PROFIMEDIA

Ženska iz Kalifornije ima izjemno redek sindrom aktivacije mastocitov. Prehranjuje se lahko samo s 13 živili, saj je na vse drugo alergična.

Jenna Gestetner je 21-letnica iz Los Angelesa, ki so ji postavili diagnozo sindroma aktivacije mastocitov (mast cell activation syndrome oziroma MCAS).

MCAS je stanje, pri katerem se pri bolniku večkrat pojavijo simptomi anafilaksije – to so alergijski simptomi koprivnica, oteklina, nizek krvni tlak, oteženo dihanje in huda driska.

Gestetner je za Fox News Digital povedala, da je imela že vse življenje na videz nepovezane zdravstvene težave. “Vedno sem bila označena kot občutljiva. Imela sem občutljivo kožo, občutljiv želodec, vedno pa sem hitro zbolela ali se poškodovala,” je dodala. Ko je bila stara približno 12 let, je postalo še hujše.

Ugotovila je, da so se simptomi – bolečina, slabost, utrujenost in vrtoglavica – začeli poslabševati, ko je jedla določeno hrano. Vsakič so bile reakcije na določena živila močnejše.

Jenna Gestetner Jenna Gestetner
Foto: PROFIMEDIA
Jenna Gestetner Jenna Gestetner
Foto: PROFIMEDIA
Jenna Gestetner Jenna Gestetner
Foto: PROFIMEDIA
Jenna Gestetner Jenna Gestetner
Foto: PROFIMEDIA

Ko je bila stara 18 let, je jedla le še 15 živil – vedela je, da nujno potrebuje odgovore. Ne le za fizično, temveč tudi mentalno zdravje. Po letih tavanja v temi so ji postavili diagnozo MCAS. Ugotovili so, da ni alergična le na 13 živil. Tako so na njenem meniju bele ribe, puran, stročji fižol, bučke, kumare, limeta, datlji, grozdje, maline, hruške, chia semena, semena vodne lilije in oljčno olje.

Študentka z univerze v Južni Kaliforniji pravi, da je največji izziv zanjo prehranjevanje zunaj zavetja varnega doma. “Večina restavracij nima hrane, ki jo lahko jem, zato moram običajno preveriti jedilnike več lokalov, preden najdem primernega.”

Nato mora poklicati v restavracijo in se prepričati, da kuharji hrano pripravijo ustrezno, da ni kontaminirana. “V vsakem primeru me pri prehranjevanju zunaj zelo skrbi, saj lahko že majhne količine drugih živil povzročijo reakcijo.”

Z drugimi deli recepte

Dnevno Gestetner uživa ene in iste stvari. Zajtrkuje puding iz chia semen, za kosilo in večerjo si privošči proteine z zelenjavo, kot prigrizke pa sadje. Pomembno je, da zaužije dovolj kalorij in kljub majhni izbiri skrbi za uravnoteženo prehrano, ki je dovolj hranilna, poudarja.

Med glavnimi živili, ki se jim mora izogibati, so riž, testenine, kruh, krekerji, rdeče meso, piščanec, solata, jabolka, limona in začimbe.

Dandanes na družbenih omrežjih deli recepte in izkušnje življenja s to boleznijo. “Ljudje so se zelo pozitivno odzvali na moje vsebine, saj so se počutili potrjene in motivirane, da gredo naprej in svoje izzive vidijo tudi v pozitivni luči.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje