
Danes je eno najbolj priljubljenih živil in glavna sestavina številnih receptov, pred še nekaj stoletji pa so ljudje mislili, da je strupen.
Oglaševanje
Čeprav zveni nenavadno, da bi se ljudje bali zelenjave, je to pred še nekaj stoletji veljajo za eno danes najbolj priljubljenih živil.
Paradižnik je del skoraj vsakega obroka, in čeprav si danes težko predstavljamo kuhanje brez njega, so se ga ljudje nekdaj močno izogibali, piše Index.hr.
Oglaševanje
Paradižnik izvira iz Južne Amerike, kjer so ga že pred tisočletji gojili Azteki in Inki. V Evropo je prispel šele v 16. stoletju, kjer pa je končal kot zgolj okrasna rastlina na vrtovih aristokratov, saj sta ljudi prestrašili njegova rdeča barva in sijoča lupina.

Ljudje so bili namreč zaskrbljeni, saj zelenjava spada v skupino razhudnikovk, znano po nekaterih škodljivih vrstah.
Obenem so se ga bali, ker je njegova kislina reagirala na svinčene krožnike in pribore. Ljudje so po obroku res lahko občutili simptome zastrupitve, vendar zaradi svinca in ne paradižnika.
Oglaševanje
Paradižnik je v Evropi postal priljubljen šele nekaj stoletij kasneje, ko so ga začeli uporabljati italijanski kuharji, ki niso bili del elite. V 18. stoletju so se nato začeli pojavljati prvi recepti s paradižnikovo omako, ki je na jugu Italije postala del vsakodnevne prehrane. Vzpon paradižnika se je nato zares začel v 19. stoletju, ko so ga začeli konzervirati.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje