Tega kruha se raje izogibajte: ni dober za vaše zdravje

Magazin 14. Dec 202409:59 0 komentarjev
Kruh
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Kako vedeti, kateri kruh je dober in kateri ne? Strokovnjaki že leta opozarjajo, naj se izogibamo belemu kruhu. Ne glede na to, ali vam ta kruh ustreza ali ne, bodite pozorni na živila, ki jih vsakodnevno uživate.

Vlaknine

Vedno izberite kruh z veliko vlakninami, vsaj tremi grami vlaknin na rezino. “Prizadevajte si za polnozrnat kruh s sestavinami, kot so oves, kvinoja ali otrobi,” pravi Susan Weiner, soavtorica knjige Diabetes: 365 Tips for Living Well. Velika količina vlaknin lahko izboljša glikemični odziv, njene besede povzema Nova.rs.

Ogljikovi hidrati in kalorije

Če pripravljate sendvič z dvema rezinama kruha, izberite takšnega, ki ne vsebuje več kot 15 gramov ogljikovih hidratov in 100 kalorij na rezino. Če ima kruh več ogljikovih hidratov in kalorij, za sendvič uporabite samo eno rezino, za zgornji del pa lahko služi list solate ali druge zelenjave.

Polnozrnata moka

Maria Rodriguez, vodja programa Mount Sinai Diabetes Alliance, svetuje, da vedno izberite polnozrnato žito. Bodite pozorni na seznam sestavin.

polnozrnati izdelki
Profimedia

Najbolj zdrave možnosti

Kruh iz pirine, lanene in mandljeve moke

Ta kruh lahko vsebuje veliko vlaknin, beljakovin in zdravih maščob. Vendar je lahko tudi zelo kaloričen – če ena rezina vsebuje več kot 100 kalorij, se omejite na eno.

Koruzni in rižev kruh brez glutena

Čeprav ti izdelki niso vedno narejeni iz 100-odstotnega polnozrnatega žita, so idealni za ljudi s sladkorno boleznijo in celiakijo.

Če pa se odločate za nakup tortilj, izberite takšne iz 100-odstotne polnozrnate pšenične, koruzne ali riževe moke oziroma tiste, ki vsebujejo manj ogljikovih hidratov in več vlaknin. Weiner opozarja, da imajo lahko tortilje enkrat več ogljikovih hidratov kot povprečna rezina kruha.

TORTILJA
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Kruh, ki se ga raje izogibajte

Najslabši kruh je tisti iz rafiniranih ogljikovih hidratov, na primer iz bele moke. Predelava zrn v belo moko zmehča teksturo, hkrati pa odstrani vlaknine, vitamine in minerale.

gnetenje, mesenje kruha, testo, kruh
PROFIMEDIA

Proizvajalci pogosto dodajajo vitamine in minerale, ki se med predelavo izgubijo, vendar to ne bo povečalo vsebnosti vlaknin – razen, če te niso posebej dodane.

Izognite se tudi kruhu, ki med prvimi sestavinami navaja sladila, kot so sladkor, koruzni sirup, dekstroza ali melasa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!