V naglici je mikrovalovna pečica lahko naš najboljši prijatelj, vendar se je njeni uporabi pri pogrevanju nekaterih živil bolje izogniti.
Kot piše revija The Healthy, so prva na rdečem seznamu trdo kuhana jajca. Pri kuhanju in pogrevanju v mikrovalovni pečici se vanje namreč ujame veliko pare, ki ne more izpareti, zato povečan pritisk lahko jajce raznese. To pa se rado zgodi ravno v trenutku, ko jih vzamete ven.
Podobno velja tudi za večino sadja, da bi se temu izognili, pa The Healthy svetuje, da živila pred pogrevanjem narežete na koščke ali pa jih naluknjate z zobotrebcem.
Problematično je tudi pogrevanje materinega mleka. Mikrovalovna pečica namreč hrane ne pogreje vedno enakomerno, zato je lahko mleko na določenih točkah v steklenički tako vroče, da lahko povzroči opekline v ustih in žrelu.
Konzervansi lahko postanejo še bolj škodljivi
Mesni pripravki z daljšim rokom trajanja vsebujejo veliko konzervansov, ki lahko ob pogrevanju postanejo še bolj škodljivi za vaše zdravje. Raziskava, objavljena v strokovni reviji Food Control, pravi, da lahko pogrevanje povzroči oksidacijo holesterola v živilu. Ob rednem uživanju tako pripravljene hrane se oksidirani holesterol nabira na stenah žil in lahko povzroči najrazličnejše bolezni srca in ožilja.
Britanska agencija za hrano (FSA) je ugotovila, da pogrevanje in kuhanje riža v mikrovalovni pečici lahko privede celo do zastrupitve. Surov riž vsebuje bakterije, ki hitro kuhanje v mikrovalovni pečici preživijo, ko pa se riž ohladi na sobno temperaturo, se te začnejo razmnoževati in širiti. Iz podobnih razlogov odsvetujejo tudi pripravljanje piščančjega mesa ter pogrevanje krompirja v mikrovalovni pečici, saj med pripravo toplota ne uniči vse bakterij.
Tudi določene vrste zelenjave, na primer špinača in rdeča pesa, lahko pri pogrevanju postanejo škodljive. Vsebujejo namreč veliko koncentracijo nitratov, ki so sami po sebi koristni za zdravje, pri pogrevanju pa se lahko pretvorijo v kancerogene snovi, je pokazala raziskava.
Prav tako odsvetujejo pogrevanje pekoče paprike in druge podobne zelenjave, saj se v zrak sprošča kapsaicin, snov, ki daje hrani pekoč okus, hkrati pa lahko močno razdraži oči in grlo.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!