To je osem najslabših živil za vaše zobe

Magazin 08. Sep 202317:40 0 komentarjev
Zobje
Foto: PROFIMEDIA

Skrb za zobe je pomembna za ohranjanje ustnega zdravja, vendar samo redno ščetkanje in nitkanje nista dovolj. Tudi to, kar jemo in pijemo, pomembno vpliva na stanje naših zob.

The Healthline je izbral osem živil in pijač, ki se jim je treba izogibati ali omejiti njihovo uživanje, da ohranite zdrave zobe. Preverite, katera so.

Kisli bonboni

Ne samo, da so sladki, kisli bonboni so še posebej slabi za vaše zobe. Vsebujejo namreč različne vrste kislin, ki lahko resno poškodujejo sklenino. Poleg tega se zaradi svoje lepljive teksture dolgo časa zadržujejo na zobeh, kar poveča tveganje za nastanek kariesa. Če ste sladkosnedi, je boljša izbira čokolada, ki jo lahko hitreje prežvečite in poplaknete z vodo.

Kruh

Ni samoumevno, da kruh vašim zobem lahko povzroči težave, a ko ga žvečite, vaša slina razgradi škrob v sladkor. Tudi mehki koščki kruha se lahko zataknejo v območja med zobmi, kar ustvarja ugodno okolje za razvoj kariesa. Če želite jesti ogljikove hidrate, raje izberite integralne vrste, ki vsebujejo manj dodanega sladkorja in so tako tudi manj razgradljive.

kruh
Foto: PROFIMEDIA

Alkohol

Alkoholne pijače poleg siceršnjega negativnega vpliva na zdravje povzročajo tudi suha usta. Suha usta nimajo dovolj sline, ki je pomembna za ohranjanje zdravja zob. Slina preprečuje prijemanje hrane na zobe in izpira ostanke hrane. Prav tako pomaga popraviti začetne znake zobne gnilobe in bolezni dlesni. Za hidracijo ust je priporočljivo piti dovolj vode in si izpirati usta z raztopinami, ki vsebujejo fluorid.

Gazirane pijače

Gazirane pijače, tudi tiste brez sladkorja, lahko resno poškodujejo zobe. Kislina v teh pijačah spodbuja nastajanje dodatne kisline v ustih, ki napada zobno sklenino. Če pogosto pijete gazirane pijače, svoje zobe tako rekoč prekrijete s kislino, kar lahko povzroči karies. Prav tako te pijače pogosto izsušijo usta, zmanjšajo nastajanje sline, kar stanje še dodatno poslabša. Temne gazirane pijače lahko povzročijo tudi razbarvanje in na zobeh pustijo madeže.

Led

Žvečenje ledu se morda zdi neškodljivo, vendar lahko resno poškoduje zobno sklenino in poveča tveganje za poškodbe zob, kot so poke ali zlomi ter zrahljane krone. Namesto da žvečite led, ga raje uporabite le za hlajenje pijače.

led
Foto: PROFIMEDIA

Citrusi

Citrusi, kot so pomaranče, grenivke in limone, so bogati z vitaminom C, vendar vsebujejo tudi veliko kisline, ki lahko razjeda zobno sklenino. Tudi če vodi dodate kapljico limoninega ali limetinega soka, lahko povečate kislost pijače. Da zmanjšate tveganje, uživajte hrano in pijačo s citrusi v zmernih količinah in to med obroki, po katerih si usta sperete z vodo.

Krompirjev čips

Hrustljavost čipsa je lahko zadovoljiva, vendar pa tudi ta prigrizek vsebuje veliko škroba, ki se hitro spremeni v sladkor. Škrob pogosto ostane na površini zob in med zobmi, kar je hrana za bakterije v zobnih oblogah. Po zaužitju čipsa je priporočljivo nitkanje, da odstranimo delce, ki so se zadržali v naših ustih.

Skrb za ustno zdravje zahteva zavedanje o tem, kaj jemo in pijemo. Čeprav se omenjenim živilom in pijačam ni treba povsem izogibati, lahko zgolj omejitev njihovega uživanja, redno vzdrževanje ustne higiene in redni obiski zobozdravnika bistveno pripomorejo k ohranjanju zob in dlesni v dobrem stanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!