To so najbolj zdrave vrste jesenske zelenjave

Magazin 04. Nov 202404:35 0 komentarjev
Jesenska zelenjava
Jesenska zelenjava (Foto: PROFIMEIDA)

Jeseni velik del sezonske zelenjave predstavljajo korenovke in gomoljnice. To so nekatere, ki veljajo za najbolj zdrave.

Korenovke in gomoljnice so užitni deli rastlin, ki se skrivajo v zemlji. Zato uspevajo tudi v hladnejših mesecih, večina pa je zelo hranljiva in napolni z energijo. Podzemna zelenjava je v hladnejših in temnejših mesecih tudi pomemben vir vitaminov in mineralov. Portal Kreni zdravo je naredil seznam 13 najbolj zdravih podzemnih plodov.

Sladki krompir

Sladek krompir je postal prepoznaven pred nekaj leti in velja za eno izmed najbolj zdravih in okusnih korenovk. Bogat je z vlakninami ter vitamini A in B. Sladki krompir je še posebej bogat s karotenoidi provitamina A , kot je beta karoten, ki ga telo pretvori v aktivni vitamin A.  Ta vitamin je bistven za delovanje imunskega sistema, vida in rast celic.

Korenje

Tudi korenje je bogato s karotenoidi provitamina A in nudi antioksidantne koristi. Po nekaterih raziskavah lahko hranila v korenju zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pomagajo zmanjšati tveganje za različne vrste raka.

Korenje
Foto: PROFIMEDIA

Redkev

Redkve imajo poseben okus, saj so bogate z žveplovimi spojinami, imenovanimi izotiocianati. Te so izredno zdrave, saj delujejo antioksidantno in protivnetno. Redkve so bogate tudi z vitaminom C in pomembno prispevajo k dnevnim potrebam po vitaminu.

Modri krompir

Modri krompir je zelo zanimiv na pogled, a ima tudi številne vredne hranilne lastnosti. Znan je po svojih antocianinih, ki imajo protivnetne in antioksidantne lastnosti. Uživanje modrega krompirja nekateri povezujejo tudi z izboljšanim zdravjem srca.

Zelena

Zelena je zelo vodnata in nizkokalorična zelenjava. Kljub nizki vsebnosti kalorij je odličen vir folatov in vitamina K. Ta vitamin v telesu aktivira beljakovine, ki so potrebne za strjevanje krvi, uravnava kalcifikacijo mehkih tkiv, spodbuja mineralizacijo kosti, regulira celično delitev in diferenciacijo.

zelena
Foto: PROFIMEDIA

Peteršilj

Peteršilj je zelo pogosta začimba in premalo se zavedamo, kakšne so njegove koristi. Peteršilj je bogat s hranili, ki vsebujejo visoko raven antioksidantov, vključno z vitaminom C in karotenoidi. Korenina peteršilja je bogata tudi z vitaminom K.

Repa

Repa nima veliko kalorij in ogljikovih hidratov, a je bogata z vlakninami in vitaminom C. Velja tudi za zelo hranljiv nadomestek tradicionalnega pire krompirja.

Rdeča pesa

Barva rdeče pese izvira iz različnih antioksidantov, imenovanih betalaini, ki so zelo koristni za zdravje. Te spojine podpirajo zdravje srca in uravnavajo krvni tlak.

Čebula

Tudi za čebulo velja, da je koristna za zdravje, saj je bogata z antioksidanti, kot so flavonoidi. Redno uživanje čebule lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek različnih zdravstvenih težav.

Čebula
Foto: PROFIMEDIA

Rumena koleraba

Tudi koleraba velja za nizkokalorično, a zdravo živilo. Je dober izvor vlaknin in vitamina C. Zagotavlja bistvene vitamine, potrebne za splošno zdravje.

Pastinak

Pastinak je bogat s kalijem, vitaminom E in vlakninami. Vsebnost vlaknin pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in ​​spodbuja občutek sitosti.

Česen

Česen je zelo dišeča korenovka, bogata z organožveplovimi spojinami, ki zagotavljajo antioksidantne in protivnetne koristi. Čeprav ne vsebuje pomembnih količin vitaminov in mineralov, je uživanje česna povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca in nekatere vrste raka.

Ingver

Ingver je korenasta zelenjava, polna antioksidantov, kot sta gingerol in shogaol, ki prispevata k boljšemu zdravju. Redno uživanje ingverja lahko izboljša zdravje srca in uravnava raven sladkorja v krvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!